7 C
Sarajevo
23.04.2024

Apsurdna proslava neustavnog dana RS-a u Banjaluci

U Banjaluci se danas obilježava 9. januar kao Dan Republike Srpske kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine dva puta proglasio neustavnim.

Prema programu obilježavanja Dana Republike, koji je usvojio Organizacioni odbor, svečanost počinje dodjelom odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike.

Nakon toga je i svečani defile na Trgu Krajine, a po njegovom završetku biće održana svečana akademija u dvorani “Borik”, a nakon toga svečani prijem u administrativnom centru Vlade.

- OGLAS -

Dan Republike Srpske biće svečano obilježen u svim gradovima i opštinama RS.

Najviša sudska institucija u BiH, Ustavni sud je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS.

Ustavni sud BiH je i 29. marta 2019. godine ponovo proglasio 9. januar neustavnim, odnosno poništio dio člana Zakona o Danu Republike Srpske koji glasi “na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike“.

Zvaničnici u RS smtraju da je ovo najznačajniji dan za njih.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da RS nikada neće dići ruke od 9. januara i naglasila da je ovogodišnji slogan “Za sva vremena” poruka i građanima, ali i svima koji nastoje da taj datum izbrišu iz njene historije.

Sramno i apsurdno je da se 9. januar i dalje obilježava kao dan navedenog entita, bez  ikakvih pravnih  posljedica.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA