Vijesti
Nikšić: Vlada radi na podizanju minimalnih plata i smanjenju doprinosa na plate Nikšić je tokom susreta s predstavnicima MMF-a istaknuo da kroz ovu reformu planira unaprijediti i zaštititi prava radnika te spriječiti odlazak građana iz zemlje
#

Danas je premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, primio u nastupnu posjetu rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u BiH, Andreasa Tudika (Tudyk), u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Premijer Nikšić je predstavio rezidentnom predstavniku aktivnosti koje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine provodi u smislu reformi i donošenja novih fiskalnih zakona.

"Vlada Federacije završava pripremu zakonskih rješenja u okviru fiskalne reforme, koja uključuje smanjenje doprinosa na plaće i povećanje minimalne plaće. Također, planiramo uvesti novi fiskalni sustav. Naš cilj je poboljšati i zaštititi prava radnika te zaustaviti emigraciju građana. Želimo stvoriti uvjete za povratak onih koji su već otišli", istaknuo je premijer Nikšić.

Tudyk je potvrdio spremnost MMF-a za daljnju podršku javnim investicijama i reformama u Federaciji BiH. Također je prenio federalnom premijeru glavne preporuke iz izvještaja MMF-a, koji je nastao nakon nedavnih konzultacija prema članu IV s Bosnom i Hercegovinom.

- Kada je u pitanju finansijska oblast, preporuke se odnose na zakone o borbi protiv korupcije, sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, te uspostavu fonda za finansijsku stabilnost, kao i registra bankovnih računa za fizička lica. 

U fiskalnom sektoru one se tiču unapređenja odgovornosti i transparentnosti u javnim preduzećima, te poboljšanja okvira javnih nabavki, dok se u strukturalnim oblastima naše preporuke odnose na digitalizaciju i prelazak na zelenu energiju - kazao je Tudika.

Na sastanku je najavljena i skora posjeta osoblja MMF-a iz Vašingtona našoj zemlji, što će, također, biti prilika za razgovore o prioritetnim reformskim aktivnostima, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.