13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

ZDK – Počelo drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama na bosanskom jeziku

Osnovci i srednjoškolci iz Zeničko-dobojskog kantona, koji se obrazuju po Nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, od jutros su ponovo u školskim klupama.

Zvanično je okončan zimski raspust, koji je u nekim školama trajao i punih mjesec dana, i za đake koji se obrazuju na bosanskom jeziku, dok je raspust za đake u školama u kojima se nastava realizira po Nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku te u kojima je obrazovanje u nadležnosti općina, okončan još prije dvije sedmice.

– Ministarstvo je izvršilo sve potrebne pripreme za početak drugog polugodišta, a sa terena, iz škola, od jutros nismo dobili obavijesti da, eventualno, negdje nastavni proces nije počeo po planu. Drugo polugodište će za učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola te za prva tri razreda četverogodišnih srednjih škola, završiti 12. juna, a za učenike devetih razreda, odnosno maturante osnovnih škola, 5. juna. Maturanti srednjih škola nastava završavaju 8. maja – istakao je u izjavi za Fenu ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK Spahija Kozlić.

- OGLAS -

On napominje da određenih odstupanja u završetku nastave u drugom polugodištu može doći zbog različitih aktivnosti škole, koje su to planirale svojim Godišnjim programima, na koje saglasnost daje Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.

Po nastavnom kalendaru, podsjeća ministar Kozlić, đaci u tom kantonu zadnju sedmicu marta odlaze na proljetni raspust, koji će ove godine biti realiziran u periodu od 25. do 31. marta.

U nadležnosti tog ministarstva je 61 osnovna i 31 srednja škola, sa 29.899 osnovaca i 11.257 srednjoškolaca, dok je obrazovanje u općinama Usora i Žepče u nadležnosti lokalnih zajednica.

Na tom je području drugo polugodište počelo 13. januara, jer su đaci u tim općinama, zbog katoličkog Božića, sedmicu ranije otišli na raspust. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA