Vijesti
'Nisam tražila': Nove, šokantne ispovijesti zlostavljanih žena Žene su odgojene da šute i trpe. No, šta se desi kada žene odluče progovoriti, kada prekinu zavjet šutnje, kada zlostavljači i silovatelji više nemaju imunitet? Desi se pokret, ideja, vizija - hrabrost.
#

Facebook stranica 'Nisam tražila' za 3 dana postala je utočište zlostavljanim i silovanim djevojčicama, djevojkama i ženama koje su šutjele godinama. 

Nakon priznanja o zlostavljanjima studentica na Akademiiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, uslijedila su i šokantna priznanja žena koje su u porodici, vezi, braku, ali i na poslu i od prijatelja doživjele zlostavljanja i silovanja. 

Javna je tajna da su žene sistematski zlostavljane vijekovima samo zbog toga što su žene, ali i to da se od njih očekuje da šute.

Šta se dešava kada žene progovore o zlostavljanju unutar porodice?

  
 

Neka od priznanja dovela su u pitanje i rad institucija u slučajevima seksualnog zlostavljanja i silovanja. Žrtva je u ovakvim slučajevima gotovo uvijek izložena sekundarnom viktimiziranju i otvaranju novih rana.

  
Nemojte pitati žrtve zašto su šutjele i zašto šute. 


  
Ukoliko samo jedna žena ohrabrena lavinom svjedočenja nevjerovatno snažnih žena prijavi zlostavljanje - napravljen je ogroman korak.  

  
Djevojčice, djevojke, žene - nemojte da šutite! Govorite glasno o zlostavljanju. Toliko glasno da se silovatelji i zlostavljači koji su svakodnevno među nama, blagih lica i osmijeha, uplaše onako kako ste se vi nekada plašile. Niste same i niste krive. 


Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.