11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Zakon o izbornim jedinicama na dnevnom redu po hitnom postupku

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, koji je na dnevnom redu vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u toku u Sarajevu, bit će razmotren po hitnom postupku, odlučila je većina delegate na ovoj sjednici
 
Delegati će glasati o zakonu na način vezan za zaštitu vitalnog interesa, ali su različita viđenja po kojoj proceduri to treba obaviti.
 
Jednu su pokrenuli predsjedavajuća Doma Lidija Bradara i dopredsjedevajući Drago Puzigaća, a drugu je zatražila dvotrećinska većina delegatskog Kluba Bošnjaka. Po riječima predsjedavajuće Bradare, o zakonu danas treba da glasaju klubovi delegata svakog od tri konstitutivna naroda pojedinačno, pa ako u tom krugu dobije neophodnu većinu iz svakog kluba, potom se izjašnjava Dom naroda sveukupno, kada također mora dobiti većinu glasova da bi stupio na snagu, prenosi Fena.
 
Procedura, pak, koju je zatražila dvotrećinska većina Bošnjaka iziskuje, u konačnici, “da zakon dobije na odgovarajući način i legitimitet Ustavnog suda Federacije BiH, odnosno Vijeća za zaštitu vitalnih interesa”.  Predlagači ovog zakona su poslanički klubovi iz Predstavničkog doma, članovi Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, kao i delegat u Domu naroda Predrag Kojović. Oni tvrde da će zakon, bude li konačno usvojen, otkloniti buduće eventualne blokade u konstituiranju federalnog Doma naroda, koje su se javljale i dosad.
 
Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH odobrio je 20. juna Predstavnički dom, također na vanrednoj sjednici, ali kao i svaki drugi zakon Federacije BiH, ne može stupiti na snagu ako ga ne izglasaju oba doma.
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA