5 C
Sarajevo
25.04.2024

Zahvalnica za Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratnik koje djeluje 85 godina

 Za doprinos i angažman dug 85 godina, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić uručio je zahvalnicu Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Vratnik.

Služba je to zaštite i spašavanja od požara Općine Stari Grad, u slučaju prirodne i druge nesreće. Osnovani su 1934. godine kao mjesna vatrogasna četa radnika i zanatlija na Vratniku. Nakon 85 godina uspješnog rada i djelovanja smatraju se jednim od najboljih vatrogasnih društava u Bosni i Hercegovini, a i šire. U slučaju požara i drugih nepogoda u Starom Gradu uvijek su prvi na mjestu događaja, a djeluju i na drugim lokacijama na poziv Profesionalne vatrogasne brigade.

Služba broji 13 članova, navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.

- OGLAS -

Općina Stari Grad prethodnih godina ulagala je u jačanje ovog dobrovoljnog društva opremanjem članova i nabavkom nove opreme, a oni su djelovali u svim situacijama gdje je bilo potrebno. Njihove aktivnosti su prvenstveno usmjerene na gašenje požara, ali i na ostale poslove i podršku građanima, izvođenje pokaznih vatrogasnih vježbi, krčenje nepristupačnih terena, sječu opasnih i oštećenih stabala, pranje ulica užeg jezgra i drugo.

– Već tri godine sistemskim rješenjem putem Službe civilne zaštite podržavamo rad DVD ‘Vratnik’, a oni su u više navrata iskazali sposobnost da u najtežim situacijama mogu djelovati i spriječiti dalje širenje požara. Dali su ogroman doprinos u gašenju požara prošle sedmice na Baščaršiji, kao i prije nekoliko godina na gašenju požara na trgovkama. Danas smo im se zahvalili za njihov rad, a nastavit ćemo i dalje opremanje i jačanje ove službe – kazao je Hadžibajrić.

DVD Vratnik prije nekoliko godina bilo je u izuzetno lošoj situaciji i nedostajala im je oprema za rad. U prethodnom periodu Općina Stari Grad opremila je službu uniformama, naprtnjačama za gašenje požara, grtalicama, čamcem, te im je kupljeno namjensko vatrogasno vozilo sa punom opremom koje se u slučaju požara može koristiti u uskim ulicama, karakterističnim za područje Starog Grada.

Predsjednik društva Muriz Domić istakao je da se ovo vozilo već pokazalo veoma korisnim i korišteno je prilikom gašenja požara na privatnim kućama u Starom Gradu. Domić se zahvalio općinskom načelniku za pruženu podršku, te kazao da ovo društvo bez obzira na poteškoće uspješno nastavlja sa radom, a u posljednjem periodu su imali 10-ak manjih i većih intervencija.

Općina Stari Grad uskoro će pripadnicima te službe nabaviti 12 interventnih uniformi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA