Vijesti
Novi prijedlog Izbornog zakona za koji HDZ tvrdi da će biti svima prihvatljiv (FOTO) Portal Bild.ba došao je u posjed posljednjeg prijedloga izmjena Izbornog zakona koji rješava pitanje popune domova naroda i izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine
#

Bild.ba dobio je dokumente na uvid od izvora bliskih američkoj ambasadi u Sarajevu koji, također, imaju ove dokumente kao i Izaslanstvo EU u BiH, Venecijanska komisija i druge institucije.

Iz HDZ-a BiH su portalu kazali, pod uvjetom anonimnosti, kako je ovaj prijedlog prihvatljiv svima, a predsjednik HNS-a Dragan Čović je uvjeren kako će se isti dogovoriti i formalno-pravno procesuirati u oba doma državnoga parlamenta.

SNSD, ali i drugi srpski zastupnici, navodno, izražavaju spremnost da podrže ovaj prijedlog, a spremni su, za portal tvrdi izvor iz HDZ-a, na vraćanje u zastupničke klupe.

Šta stoji u tim dokumentima?

Bild.ba je u posjedu šest dokumenata, tu su dva modela izbora članova Predsjedništva; jedan direktni i jedan indirektni. Dva dokumenta se odnose na federalni, dva na državni dom naroda, a jedan dokument se odnosi na ograničene izmjene državnog Ustava.

  

Idući prijedlog se odnosi na odluku Ljubić a u kontekstu popune Doma naroda Federacije BiH.

  

Treći prijedlog se tiče ograničenih izmjena Ustava i mijenjanja pojedinih amandmana.

  

Idući prijedlog se odnosi na izbor delegata u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

  / 

Idući model se odnosi na način biranja člana Predsjedništva BiH – elektorski model s potvrdom u federalnom domu naroda.

 

  / 
  / 

Posljednji je prijedlog prijedlog indirektnog izbora člana Predsjedništva BiH.

  / 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.