Vijesti
O Inckovoj odluci pisali Washington Post, Associated Press, ABC News... Na ovaj način on se suprotstavio pokušajima bosanskih Srba da poreknu opseg masakra u Srebrenici, naveli su

Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune o Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

O njegovoj odluci pisali su brojni strani mediji među kojima su Washington Post, Associated Press, ABC News, Yahoo News...

-Najviši međunarodni dužnosnik u Bosni zabranio je u petak negiranje genocida u balkanskoj zemlji kako bi se suprotstavio pokušajima bosanskih Srba da poreknu opseg masakra u Srebrenici, jedinog genocida počinjenog u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Valentin Incko (Inzko), odlazeći visoki predstavnik, u petak je nametnuo izmjene kaznenog zakona zemlje, uvodeći zatvorske kazne do pet godina za negatore genocida i za svako veličanje ratnih zločinaca, uključujući imenovanje ulica ili javnih ustanova imenima ratnih zločinaca - piše Washington Post.

Associated Press se osvrnuo i na burnu reakciju Milorada Dodika na ovu odluku.

-Inzkovu odluku brzo je odbacio čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik, koji je član multietničkog predsjedništva Bosne i glavni političar u srpskom entitetu zvanom Republika Srpska. Dodik je zaprijetio pokretanjem procesa "razdvajanja" Bosne. Dodik je više puta kritizirao OHR i Zapad i karakterizirao ih protivnicima Srba u Bosni. Rezolucija koju su iznijeli srpski saveznici Rusija i Kina, a koja bi odmah oduzela ovlasti OHR-a u Bosni, odbačena je u četvrtak u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda – zaključili su novinari AP-a.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.