Vijesti
Obilježen Evropski dan doniranja organa, transplantacija šansa za novi život Bosna i Hercegovina je i dalje „nigdje“ kada je u pitanju doniranje organa, kazao je to danas povodom Evropskog dana doniranja organa predsjednik Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH Tomislav Žuljević.
#

 

Iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH su upozorili, a povodom Evropskog dana darivanja organa da „zakon u FBiH nije zaživio i da dijalizirani pacijenti umiru čekajući transplantaciju”.

 

– Nekima je to i jedina šansa da dobiju šansu za novi život, a tu, prvenstveno, mislimo na transplantaciju jetre i srca. Ipak, najviše je bubrežnih bolesnika, te se procjenjuje da je u BiH oko 3.000 pacijenata na hemodijalizi, koja je jako skup način liječenja i veliki teret za proračun svake države – naveo je Žuljević.

 

Prof. dr. Halima Resić istakla je kako od tih 3.000 pacijenta, jedna trećina bi mogla biti spašena transplantacijom samo da se zdravstvena politika i liječnici više pobrinu i uključe u implementaciju izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva FBiH, koje su usvojene prije manje od godinu dana.

 

–  Što se tiče doniranja organa, još su tu predrasude velike i ovdje bez medijske podrške, bez jednog kvalitetnog programa na nivou cijele BiH, nema napretka – kazala je Resić.

 

Lada Sarajlić iz Federalnog ministarstva zdravstva istaknula je da je presađivanje organa, tkiva i stanica jedno od najvećih dostignuća moderne medicine.

 

– To je jedini zahvat koji spašava živote u završnim stadijima otkazivanja organa. Jedan darivatelj može spasiti osam života darivanjem organa, te spasiti ili poboljšati i do 100 života darivanjem tkiva – istakla je Sarajlić.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.