13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

U Tuzli promovisano 1.000 diplomanata i magistara

 
Tradicionalnim bacanjem kapa u zrak blizu 900 diplomanata i okvirno 100 magistara nauka zatvorili su još jedno poglavlje života, a većini njih zajednička je potraga za zaposlenjem u Bosni i Hercegovini.

Kako smo od nekih mogli čuti, ukoliko u svom naumu ne uspiju u našoj zemlji spremni su krenuti put razvijenijih zemalja Evropske unije.

Monika Stojak danas je preuzela svoju diplomu doktorice medicine. Iza nje su mukotrpne godine truda, rada i zalaganja koji je na kraju rezultirao svečanom promocijom u Tuzli.

“Ovo je za mene veliki dan i predstavlja lijep završetak višegodišnjeg školovanja. Ako bude prilike za zaposlenje onda ću ostati u Bosni i Hercegovini, a ako ne, kao i svi spremna sam otići”, kazala nam je Stojak, a njeno mišljenje dijeli i kolega Faruk Aganović, koji je također diplomirao na Medicinskom fakultetu u Tuzli, a na raskrsnici života još uvijek se nije odlučio da li će ostati u BiH ili krenuti put nekih razvijenijih zemalja koje će mu pružiti bolju priliku.

- OGLAS -

Marijana Lauc završila je logopediju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli, a kako nam je kazala, protekle godine su bile izrazito teške, ali su profesori svim studentima nudili priliku za nesebično stjecanje novih znanja koja će im pomoći u budućem radu u struci.

“Profesori su nam bili odlični i davali su sve od sebe kako bi nam prenijeli svoje znanje. Dolazim iz Hercegovine i tamo postoje prilike za zaposlenje u mojoj struci. Također, živim blizu granice s Hrvatskom koja nudi još bolje uslove, tako da se konkretno još uvijek nisam odlučila gdje idem”, navela je Lauc.

Midhat Bahrić diplomu magistra je stekao marljivim radom, trudom i predanošću na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli, a primjer je i da se u Bosni i Hercegovini može zaposliti i ostvariti uspjeh.

“Bilo je mnogo i odricanja, ali se na kraju sve isplatilo. Svoju sreću i zaposlenje sam našao u Tuzli, odmah nakon završenog prvog ciklusa studija i danas vodim jednu firmu koja se bavi elektro uslugama i elektro održavanjem. Imamo 25 zaposlenih i ja sam vrlo vjerovatno primjer da mladi ljudi ovdje mogu pronaći zapsoslenje i da nikako ne trebaju napuštati BiH. Siguran sam da bolju i veću sreću nigdje drugo neće naći. Novac je jedno, ali onu sreću u duši ne možete pronaći nigdje drugo”, kazao je Bahrić.

 

Univerzitet u Tuzli 18. decembra proslavit će 43 godine postojanja i rada, a rekotorica ove visokoškolske ustanove Nermina Hadžigrahić kaže da se danas polažu velike nade u blizu hiljadu novih obrazovanih osoba koje predstavljaju budućnost BiH.

“Nadamo se da će biti bolji od nas koji smo ih učili, ali i od svojih roditelja. Isto tako nadamo se da će ostati u BiH i da će pronaći zaposlenje i vrlo uspješno voditi našu zemlju u budućnost”, kazala je Hadžigrahić.

Tokom današnje promocije istaknuto je da mladim ljudima nije jednostavni nametnuti se na tržištu rada, međutim usvajanjem specifičnih vještina mogli bi pronaći svoje mjesto u nekoj od kompanija.

Također, tuzlanska akademska zajednica danas je pozvala i poslodavce u BiH da pruže veće napore ka zaposlenju kreativnih i kvalitetnih mladih osoba.

 
Klix.ba
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA