Vijesti
Obilježena 30. godišnjica jedne od najvažnijih bitaka za odbranu Ilidže Uĉenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odata je poĉast svima koji su poginuli u jednoj od najznaĉajnijih bitaka za odbranu slobodnih ilidžanskih teritorija

U organizaciji Unije veterana Općine Ilidža danas je održan tradicionalni Memorijalno-historijski susret "Odbrana Ilidže 2", kojem je prisustvovala i delegacija Općine Ilidža koju su predvodili naĉelnik Nermin Muzur, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Tarik Stambolić i njegov zamjenik Samir Avdić.

Uĉenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odata je poĉast svima koji su poginuli u jednoj od najznaĉajnijih bitaka za odbranu slobodnih ilidžanskih teritorija.

Prije 30 godina na mjestu u neposrednoj blizini Ljetne pozornice desio se nezapamćen zloĉin. Tog 15. maja 1992. godine agresorske snage su zaustavile transporter UNPROFOR-a, koji je preko okupiranog dijela ilidže u koševsku bolnicu prevozio teško ranjene Jagodu Galešić, Anesa Buĉana, Seada Hodžića, Ramu Husrefa i Ismeta Osmanovića te ih izvukle iz vozila i zvjerski ubile.

U jednoj od presudnih bitaka koja za odbranu Ilidže koja se odvijala 14. i 15. maja živote su Sado Agović, Edin Berilo, Ivan Brkić, Anes Buĉan, Jasmin Ĉehić, Salko Dedić, Elmir Džaferović, Avdulj Feratović, Jagoda Galešić, Nedžad Granulo, Samir Hasanbegović, Sead Hodžić, Asim Holjan, Smail Hrnjiĉić, Eniz Husić, Ramo Husref, Elzedin Kahvić, Husein Kurudija, Mujo Lindov, Hilmo Lokvanĉić, Sead Memija, Nihad Mulaosmanović, Murat Mušanović, Ibrahim Muzur, Haris Opanković, Ismet Osmanović, Rasim Suljević i Esad Zorlak.

Osim delegacije Općine Ilidža poĉast poginulim odale su i delegacije ĉlanova njihovih porodica, brojnih boraĉkih udruženja, kao i mnogobrojni graĊani, a za prigodan kulturni-historijski program pobrinuli su uĉenici i nastavnici Prve osnovne škole.

U ĉetvrtak, 12. maja, polaganjem cvijeća i uĉenjem Fatihe ispred spomen-ploĉe na Srednjoj tehniĉkoj školi, grafiĉkih tehnologija, dizajna i multimedije obilježen je Dan logoraša Općine Ilidža, a općinsku delegaciju predvodio je zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilidža Redžo Lemezan.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.