23.8 C
Sarajevo
16.04.2024

Na Humu podignuta zastava BiH: Ovo je dan kada je potvrđena i obnovljena državnost BiH

 Obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, započelo je jutros podizanjem državne zastave na brdu Hum, uz intoniranje himne, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanosti je, između ostalih, prisustvovao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. 

Džaferović je rekao da je 25. novembra Dan državnosti za cijelu državu BiH i sve njene građane, bez obzira što u BiH postoje područja gdje se danas ne obilježava ovaj praznik. 

- OGLAS -

“Vjerujem da će vrlo brzo doći dan kada će se na cijeloj teritoriji BiH obilježavati 25. novembar kao Dan državnosti. Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj historiji BiH. Ovo je dan kada je potvrđena i obnovljena državnost BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet i promovirana ravnopravnost svih naroda i građana. Mi se i danas borimo u nekim dijelovima BiH za ravnopravnost svih naroda i građana. Neće biti dobro sve dok se se svakom čovjeku ne osiguraju jednaka prava bez obzira gdje živi”, pojasnio je član Predsjedništva BiH. 

Smatra da posebnu odgovornost u tome imaju političari i posebno u izjavama koje daju javnosti.

“Prije dan ili dva svjedočili smo vrlo ružnoj anticivilizacijskoj izjavi koja je otprilike glasila da je BiH zajednička, a da je RS samo srpska. To je netačana i anticivilizacijska izjava, koja opravdava i podstiče nove diskriminacije unutar BiH. BiH, njeni entiteti, kantoni, općine, mjesne zajednice, sve je to zajedničko svih nas, bez obzira u kojem dijelu zemlje se nalaze”, istakao je Džaferović.

Dan državnosti građanima je čestitao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

“Već treću godinu zaredom mi baš sa ovog mjesta simbolično podižemo zastavu BiH. Mi živimo tekovina 25. novembra i ZAVNOBiH-a, i to za nas nije samo ideja nego stvarnost”, rekao je Skaka.

Nacionalno obilježje BiH sa jarbolom na Humu postavio je Grad Sarajevo prije dvije godine s namjerom da se iskaže poštovanje prema državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 76. godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Originalni dokumenti kao što je Rezolucija sa Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog u Mrkonjić Gradu 25/26. novembra 1943. godine, kojom su se Srbi, Hrvati i Muslimani opredijelili za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, te Deklaracija o pravima građana sa Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanom 1. juna 1944. godine u Sanskom Mostu samo je dio iznimno važne građe koja govori o historijskim odlukama donesenim u tom periodu za BiH, a koji se nalaze u depou Arhiva Bosne i Hercegovine

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA