Vijesti
Objavljen spisak najbogatijih i najsiromašnijih zemlja. Pogledajte gdje je BiH Časopis Global Finance objavio je popis najbogatijih i najsiromašnijih zemalja svijeta uspoređujući BDP zemalja prema paritetu kupovne moći.
#

Prema njihovom popisu, najbogatija zemlja svijeta je Luksemburg sa 140.694 dolara. Na drugom se mjestu nalazi Singapur sa 131.580 dolara, dok je na trećem mjestu Irska sa 124.596 dolara.

Među deset najbogatijih zemalja svijeta smjestile su se i Katar, Makao, Švicarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Norveška, Sjedinjene Američke Države te Brunej.

“Da bismo procijenili koliko su građani neke zemlje bogati, potrebno je razumjeti koliko mogu kupiti. Zato, kada se uspoređuje BDP po stanovniku među zemljama, BDP treba prilagoditi prema paritetu kupovne moći, što nam pomaže da uzmemo u obzir stope inflacije i cijene dobara i usluga u svakom danom mjestu”, navode u članku pa konstatiraju da je najbolja šansa za uživanje vrhunskog životnog standarda živjeti u bogatijoj naciji bez obzira na to gdje se osoba nalazi na ljestvici raspodjele prihoda.

Među siromašnije zemlje svijeta spadaju Južni Sudan i Burundi, a na samom dnu ljestvice su Afganistan, Libanon, Sirija te Ukrajina, za koje zapravo nema relevantnih podataka.

Bosna i Hercegovina je na 88. mjestu u svijetu, sa 17.471 dolara. Od država u regionu, gore su samo Albanija, koja je 90., i Kosovo koje je 105. na listi.

Od ostalih država iz regiona,

Od ostalih država iz regiona, Slovenije je na 36. mjestu (48.534),. Hrvatska je 53. (36.201), Crna Gora je 69. (24.878), Srbija 72. (23.904) i Sjeverena Makedonija 78. (19.726).

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.