Vijesti
Objavljena presuda u predmetu "Bosna": Amir Zukić osuđen na tri godine zatvora, Asim Sarajlić oslobođen optužbi Općinski sud u Sarajevu izrekao je danas prvostepenu presudu bivšem generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije (SDA) Amiru Zukiću, ali i Asimu Sarajliću i još petorici optuženih za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Amir Zukić je prvostepenom presudom osuđen na tri godine zatvora, a Asim Sarajlić je oslobođen.

Optuženi Safet Bibić je dobio šest godina zatvora, Senad Trako godinu i šest mjeseci, Ramiz Karavdić dvije godine, a Esed Džananović tri godine. Za Nedžada Traku se očekuje izricanje presude.

Sjedinjene Američke Države su ranije zbog korupcije stavile Amira Zukića i Asima Sarajlića na crnu listu.

Općinski sud u Sarajevu je donio prvostepenu presudu nakon što je glavni pretres u ovom predmetu okončan početkom jula, iznošenjem završnih riječi Odbrana Eseda Džananovića i Asima Sarajlića, čiji branioci su za njih zatražili oslobađajuće presude.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je tada da Amir Zukić, Asim Sarajlić i još petorica optuženih budu osuđeni za zloupotrebe počinjene 2016. godine prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima na osnovu stranačkih veza i davanja novca.

Tužilaštvo je ocijenilo da je ranije dokazalo odgovornost Zukića, Sarajlića, kao i Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Ramiza Karavdića i Eseda Džananovića za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Tužiteljica Ena Bahtijarević-Alagić je tvrdila da je dokazana trgovina utjecajem Zukića i Sarajlića kao visokih funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA) i istaknutih ličnosti na političkoj sceni.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.