Vijesti
Objavljeni rezultati PISA istraživanja: Pogledajte na kojem je mjestu BiH Dok se čeka zvanični početak objave rezultata PISA testiranja za BiH, koje će se održati u Parlamentu BiH, prema preliminarmim podacima, dobijenim na zvaničnoj stranici Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) BiH je u regionu među najgorim
#

Prema trenutnim podacima, nalazi se na 62. mjestu, dok su od ostalih zemalja bivše Jugoslavije, Slovenija na 21. mjestu, Hrvatska na 29. mjestu.. Crna Gora je na 52. mjestu, dok je Kosovo lošije rangirano i nalazi se na 75. mjestu. Na prva dva mjesta nalaze se Kina i Singapur. 

PISA, međunarodni program ispitivanja znanja i vještina učenika, pokrenuta je 2000. godine, od strana Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Riječ je o  Međunarodnom programu ispitivanja znanja i vještina učenika, kako bi se vrednovala znanja učenika na temelju zadataka iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti. Zadatke je riješavalo na hiljade petnaestogodišnjaka iz naše države i cijelog svijeta.

Testiranje traje tri i po sata, od čega je dva sata predviđeno za test, a sat i po za upitnik o školi, društvenom položaju i porodičnoj situaciji. U samim počecima testiranja, nordijske zemlje, na čelu sa Finskom imale su najbolje rezultate, međutim, kasnije je, većim brojem učesnika došlo do promjene u pogledu briljiranja azijskih zemalja poput Singapura. A tome svjedoče, prema svemu sudeći i ovogodišnji rezultati. 

 

  
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.