6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Čelnici EU od sinoć pregovaraju u Briselu, još bez dogovora

Neke su se države pobunile prethodne večeri protiv prijedloga njemačke kancelarke Angele Merkel (CDU) da se za predsjednika Evropske komisije imenuje  holandski socijaldemokrata Frans Timmermans, a ne  Manfred Weber iz njemačke Kršćansko-socijalne unije (CSU).

Plan je već bio toliko kontroverzan u preliminarnim razgovorima da je vanredni samit u Bruxellesu u nedjelju navečer počeo s dobrim trosatnim kašnjenjem. Nakon sat i pol, krug od 28 državnih čelnika prekinut je do ranih jutarnjih sati za daljnje razgovore jedan na jedan.

Od 4 sata ujutro prvi je govorio predsjednik Vijeća EU Donald Tusk s Merkel i francuskim šefom države Emmanuelom Macronom i nakon 25 minuta nazvao je holandskog premijera Marka Ruttea i španskog Pedera Sancheza. U 4.30 ujutro, Tusk je po drugi put započeo razgovore jedan-na-jedan. Jutros od 7 sati se pregovara u velikom krugu, dok je  buffet doručak s kavom i kroasanima  pripremljen, precizira Welt.

- OGLAS -

Talijanski premijer Giuseppe Conte kaže kako nema saglasnosti.

Od evropskih izbora krajem maja, države članice EU-a i Evropski parlament bore se da popune najviši položaj u Evropskoj komisiji.

Weber je bio vodeći kandidat Evropske narodne partije  (EPP), koja je na izborima ponovno postala najjača stranka u Evropskom parlamentu. Holanđanin Frans Timmermans iz socijaldemokrata je na drugom mjestu. Weber je stoga za sebe tvrdio da je nasljednik šefa Evropske komisije Jean-Clauda Junckera.

Na samitu EU-a mora se postići sporazum za mjesto predsjednika Evropske komisije, kojeg podržava najmanje 21 država, što predstavlja 65 posto stanovništva EU-a.

Također treba postići dogovor za novog predsjednika Evropske centralne banke (ECB). Na početku samita, navodi Welt, nije bilo jasno hoće li se u  kadrovskom paketu donijeti odluka o obje čelne pozicije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA