15 C
Sarajevo
25.04.2024

Dobra priprema auta za zimu ključ je pouzdanosti i sigurnosti

Osim svega što propisuje zakon, postoji još čitav niz radnji koje je potrebno uraditi kako bi se osigurao pouzdan rad automobila i svih njegovih vitalnih uređaja, kao i sigurna vožnja u otežanim uslovima.

ZIMSKE GUME

Ljetne gume gube elastičnost već pri vanjskoj temperaturi nižoj od 7 stepeni, čak i u uslovima suhe ili mokre ceste. Kad padne snijeg, ljetna guma više nema nikakve šanse. Nasreću, vozači sve manje kalkuliraju po tom pitanju. Prilikom izbora zimskih guma najbolje se orijentisati prema relevantnom testu zimskih guma, te voditi računa o činjenici da uža zimska guma nudi bolja svojstva od širepa ne treba pretjerivati s dimenzijama. Estetiku je bolje ostaviti po strani.

- OGLAS -

POKRETANJE MOTORA

Na prvom mjestu je dobro stanje akumulatora. Pametno ga je provjeriti specijalizovanim uređajem, a u slučaju da je stariji od pet godina dobro bi ga bilo preventivno zamijeniti. U slučaju da sumnjate u dobru kondiciju akumulatora nije loše pri ruci imati uređaj za startanje motora. Kod automobila s benzinskim motorom treba provjeriti stanje svjećica, a kod dizelaša stanje grijača.

ANTIFRIZ

Nažalost, mnogi vozači prilikom pripreme auta za zimu zaborave na antifriz. Ali, uz kvalitetno motorno ulje rashladna je tekućina od presudne važnosti za ispravan i dugovječan rad motora. Tokom zime nužno je dodavanje antifriza ne bi li se snizila tačka ledišta, dok tokom ljetnih vrućina povećava tačku vrelišta. Dakle, doprinos antifriza je dvostruk.

FILTER GORIVA

Star i dotrajao filter podložan je prolasku i povlačenju zraka u sistem goriva, a onda se voda iz nafte, koja se s vremenom našla u sistemu, može zalediti. I za benzince i za dizelaše poželjna je promjena filtera goriva prije velikih hladnoća.

KOČNI SISTEM

Svi vitalni elementi kočnog sistema zimi su pod višestruko većim opterećenjem uslijed djelovanja niskih vanjskih temperatura, lega, soli… Stanje diskova, pločica i ulja ionako spada u redovan servis, ali, priprema za zimu najveći fokus stavlja na ispravnost kočnih crijeva, jer pucanje dovodi do gubitka kočne tekućine, pada pritiska u sistemu i nemogućnosti zaustavljanja automobila.

BRISAČI

Dotrajale metlice brisača ne mogu kvalitetno obrisati vjetrobransko staklo, a smanjena preglednost ceste direktno ugrožava sigurnost vožnje. Uz kvalitetne metlice brisača, bitno je voditi računa o ledištu tekućine za pranje stakla. Moguće ih je kupiti u svakoj većoj trgovini, benzinskoj pumpi… A ledište, bez razrjeđivanja, najčešće iznosi -25 stepeni.

ALAT ZA ZIMU

Pod nazivom alat zapravo se misli na lance koje je dobro imati u gepeku za slučaj potrebe te na sve potrebno za čišćenje automobila od snijega i leda prije početka vožnje. Metlica, priručna lopata i strugalica za led sve je što Vam treba. Kod izbora strugalice najbolje je kupiti model s metalnom drškom, jer su jeftine plastične sklone pucanju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA