10 C
Sarajevo
19.04.2024

Palmer: SAD podržavaju dijalog, Priština da ukine takse

“Vidimo da su takse prepreka tome, želimo da vidimo da se one ukinu i da se na taj način obje strane vrate za pregovarački sto”, rekao je Palmer govoreći o taksama od sto odsto na robu iz Srbije i BiH, koje je Vlada Kosova uvela decembra prošle godine.

Upitan šta očekuje od sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Parizu, zakzan za 1. i 2. jul, koji bi trebalo da bude održan u organizaciji Njemačke i Francuske, Palmer je rekao da Vašington u potpunosti podržava ono što evropski partneri rade u rješavanju kosovskog problema.

“Ne mogu da vam kažem kakav će biti ishod sastanka u Parizu, ali da je naš zajednički cilj dolazak do sporazuma i vjerujem da će taj sastanak obje strane voditi ka tome”, rekao je Palmer.

- OGLAS -

Vučić: Sastanak u Parizu pod znakom pitanja

Nisam siguran hoće li će biti sastanka u Parizu, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji sa Metjuom Palmerom.

“Mi smo za taj sastanak spremni, ali ne mislim da iko želi da još jedanput čuje kako neko neće da ukida takse. Dakle, nisam siguran, ali ono što je najvažnije jeste da svi mi, zajedno sa našim njemačkim i francuskim partnerima, učinimo sve da sačuvamo mir i stabilnost. Te stvari su uvijek važnije od jednog, dva ili pet sastanaka”, rekao je Vučić.

Pozicije Srbije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) su različite – SAD su priznale nezavisnost Kosova, ali saglasni smo da samo razgovorima i pregovorima i poštovanjem interesa albanskog i srpskog naroda može doći do rješenja, rekao je Vučić nakon sastanka sa Palmerom.

On je istakao da je sa američkim zvaničnikom prije svega razgovarao o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine.

“Rekao sam gospodinu Palmeru da priče koje postoje u djelu zapadne javnosti da je Srbija iskoristila uvođenje taksi da zatvori dijalog nisu istinite”, kazao je Vučić, dodavši da razgovori sa američkim zvaničnicima nikada nisu laki, ali su otvoreni.

Palmer i Vučić različito o NATO intervenciji 1999. godine

Na novinarsko pitanje da sa distance od 20 godina prokomentarišu intervenciju koju je Sjevernoatlantska alijansa pokrenula na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, dvojica zvaničnika iznijeli su suprotstavljene poglede.

Palmer je istakao da Sjedinjene Države shvataju koliko je ovo pitanje osjetljivo i danas u Srbiji.

“Žao nam je izgubljenih života, ali NATO je takvu odluku donio sa razlozima koje je apsolutno moguće objasniti. Treba da priznamo kakvu cijenu je platio narod na obje strane u toj operaciji”, rekao je Palmer, te dodao da je važno da se svi okrenu budućnosti.

Vučić je, pak, rekao da je neodbranjiva pozicija NATO-a prije 20 godina kada je donio odluku za intervenciju u Srbiji.

“To je uništilo mnogo života, našu putnu, željezničku i političku infrastrukturu. Za to nije bilo opravdanja. Bez obzira što ni srpski narod nije uvijek bio cvećka, to nismo zaslužili”, rekao je Vučić.

On se složio sa Palmerom da srpsko društvo mora da se koncentriše na budućnost.

“Ako Srbija misli da treba da ide u budućnost a da sa Amerikom gradi loše odnose, neka nađe drugog predsjednika i drugu vladu. Ja ću da učinim sve da gradimo bolje odnose i drugačiju budućnost. Moramo da umijemo da poštujemo sebe i svoju prošlost, ali da više od svega mislimo na budućnost naše djece”, rekao je Vučić.

On je zamolio Palmera da prenese poziv američkom predsjedniku Donaldu Traumpu da posjeti Srbiju.

Sastanak dvije delegacije, koju su predvodili Palmer i Vučić, završen je nakon više od sat vremena u Predsjedništvu Srbije.

Sastanku su prisustvovali i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, kao i direktor vladine Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

Plamer je nedavno u intervjuu za Glas Amerike rekao da bi SAD željele da se dijalog Beograda i Prištine hitno nastavi, a da postignuti dogovor može u potpunosti da se primjeni i da se “proda” javnosti obje zemlje.

“Mi bismo podržali ukidanje tarifa ako je to potrebno za povratak dijalogu, ali vjerujemo da je važno da obje strane samostalno upravljaju izazovima i nađu način da se vrate pregovorima”, rekao je on.

Plamer je bio u Beoradu u oktobru prošle godine kada je pozvao Srbiju i Kosovo da uvide i iskoriste „istorijsku priliku“ za dogovor.

On je tada naveo da se Vašington ne zalaže ni za jedno konkretno rješenje za Kosovo, već da ohrabruje dvije strane da ga same pronađu.

Poslije razgovora sa predsjednikom Srbije, ukazao je na dugogodišnju podršku SAD transformaciji Bezbjednosnih snaga Kosova, dok mu je Aleksandar Vučić prenio neslaganje sa takvom politikom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA