Vijesti
Hadžifejzović Kesiću: Koliko ste desetina miliona dolara potrošili da bi Dodik dobio sankcije?!
Obrad Kesić: Ili izvorni Dejton ili mirni razlaz! Sedam članica EU podržava otcjepljenje RS-a!
Kesić: Svaki narod ima pravo na samoopredjeljenje i otcjepljenje! Hadžifejzović: Upravo ste Albancima priznali pravo na državu Kosovo! Sedam članica EU podržava otcjepljenje RS-a!
Hadžifejzović: Kojih sedam evropskih zemalja je priznalo RS, Mađarska, zbog relacije Orbana i Dodika, Slovačka zbog Lajčaka,… Je li Hrvatska među njima? Kesić: Tumačeći stavove Hrvatske ne slažu se s trenutnim stanjem i položajem Hrvata u BiH...

...Ako Dodik ode pod sankcije, to je život, šta da radimo! O sankcijama će odlučiti narod na referendum!

Nema preciznih imena o sankcijama, ali se razmišlja o spisku. Razne intitucije nude imena, koje osobe i zbog čega će pod sankcije. U Americi se raspravlja o tome zašto se sankcije toliko često koriste. To je priznanje neuspjeha američke diplomatije. Razmišljaju i o uvođenju pravila za korištenje sankcija. Sankcije nisu najbolji alat, ali postaju sve češći. Imenovali su čak i čovjeka koji će biti glavni za sankcije, O’brajan! Ta ideja je došla kao alat i 90-tih u Klintonovoj administraciji. O’Brajan je razuman, postoji volja s njegove strane! Treba proći vremena da se pokažu kontraindikacije sankcija! Mogu u RS-u ponovo napraviti referendum! RS je prekršila Dejtonski sporazum! U narednoj deceniji ćemo vidjeti mnogo novih država koje se formiraju! To je prirodno da narodi traže svoju državu, i Bošnjaci hoće svoju nacionalnu državu u zajedničkoj državi! Države dolaze i odlaze, narodi ostaju! Niko ne želi da živi u ovakvoj državi. Postoje tri opcije; prva opcija je mrcvarenje, druga opcija je dogovor  - visokodecentralizovana država! Morali bi se vratiti na izvorni Dejtonski sporazum, a onda da rješavamo prbleme. Ako nije moguć dogovor i koncenzus, jedina opcija je miran razlaz! Postoje entiteti koji imaju priznanje jedne sile, pa opstaju već decenijama! Trenutno ima 7 zemalja članica EU koje bi razgovarale o otcjepljenju RS-a, o nefunkcionisanju zajedničke države, o mirnom razlazu. Postoji saglasnost među velikim silama! Ovo je specifičan momenat u međunarodnim odnosima. EU će zastupati jednu ili drugu ili treću stranu, to je zbog nedostatka koncenzusa! Nije Dodik psovao lično Escobaru, samo je odbacio prijetnju! Treba odgovoriti na isti način! Imate prevelika očekivanja od Bidena, on nije u poziciji da se više angažuje, da nametne rješenje! Zapadni Balkan je trenutno na periferiji američkih interesa! Jedino rješenje za BiH je kroz dogovor, pregovore i kompromis, a onda da vidimo izlazak! Za mene je rješenje da se vratimo na Dejton! U izmjenama Izbornog zakona smo došli do zida! Treba razmatrati opciju mirnog razlaza! RS je u beznadežnoj situaciji! Ona je kao žena koju neko vrijeđa, vrši nasilje nad njom, ali ostaje s njom u braku! Sve je do političara! Ili dogovor ili razlaz!

Rad našeg predstavništva je transparentan, dijelom je finansiran od strane Vlade RS-a. Nemam uvid u to koliko je novca dosad potrošeno na lobiranje u SAD! Kuća za koju radim nije u vlasništvu Madeline Albright, prvi put čujem to. Nisam ja zadužen za odbranu od sankcija, one se donese nevezano za rad predstavništva! Ako Dodik ode pod sankcije, to je život, šta da radimo! Ne znam koliko Bošnjaka, Srba i Hrvata radi u ambasadi u Vašingtonu. Nemam uvid u to. Mnogi žele ukidanje oba entiteta, ako se to desi, to bi značilo da bi se moralo koristiti nasilje, etničko čišćenje, pa i genocid! Morali bi očistiti zajedničku državu od Srba. To je pitanje slobodne političke volje koja je već izražena od strane građana RS-a! RS je dobila međunarodno priznanje! Ili mirno ili mrcvarenje! Ja nisam prijetio ratom, ali tu su samo tri opcije: da se dogovorimo o visokodecentralizovanoj državi, razlazu, onda ste vi i drugi za ovakvo mrcvarenje, a to će trajati dugo! Građani RS-a imaju pravo postaviti pitanje sopstvene budućnosti i pravo na samoopredjeljenje! Nećete postići ono što priželjkujete bez nasilja! Poljaci i Česi bi to drugačije uradili. Vi imate jedan pogled na historiju, ali Srbi i Hrvati tvrde da je to dio i njihove historije! Nećemo valjda raspravljati čija je to historija i čiji su kraljevi! EU neće nastupati bez koncenzusa. EU nije spremna na sve izazove na Zapadnom Balkanu!

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.