15 C
Sarajevo
28.03.2024

Vučić: “U Srbiji moramo govoriti o užasnim zločinima u Srebrenici, razumijem emocije Bošnjaka”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je na videosastanku dogovoreno da teme sastanka dijaloga s Prištinom budu interno raseljena lica, nestali i ekonomija, javlja Anadolu Agency (AA).

On je ponovio da se trudi da Srbija dobije što više i izgubi što manje i vrati deo onoga što je na Kosovu izgubila od 2000. do 2012. godine.

Dodao je da su predsjednik Francuske i kancelarka Njemačke veoma zainteresovani za rešavanje problema, zbog rivaliteta sa SAD, ali i zato što znaju da se “zamrznuti konflikt” ne može držati zauvijek.

- OGLAS -

On je kazao da u Evropi uvijek dođe do komešanja kada neko pomene povlačenje međunarodnih trupa s Kosova, jer se brinu šta će albanska, a šta srpska vojska te da sukobi nikome nisu potrebni.

Govoreći o 25 godina od genocida u Srebrenici, Vučić je rekao da Srbija mora da pokaže prioritet prema srebreničkim žrtvama i da to mora da uradi na pravi način, jer u suprotnom ne može da traži poštovanje za svoje žrtve.

On je rekao da u Srbiji mora da se govori “o užasnim zločinima u Srebrenici i razumiju emocije Bošnjaka”, jer i Srbi imaju takva osećanja prema zločinima u Drugom svjetskom ratu.

Upitan o podjeli u Srbiji da li je u Srebrenici bio genocid ili ne, Vučić je rekao da se stav Srbije zna, ali da je od pravne kvalifikacije važnije šta ljudi iskreno osećaju te da Srbija želi najbolje odnose s Bošnjacima.

Upitan o presudi Huseinu Mujanoviću, Vučić je rekao da svi moraju da odgovaraju za ratne zločine, a da je jedini način da odgovaraju oni koji su činili zločine nad Srbima donošenje zakona koji se odnosi na cijelu Jugoslaviju.

On je rekao da druga strana, oni koji su činili zločine nad Srbima, ne želi da ih procesuira.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA