15 C
Sarajevo
25.04.2024

U RS-u umrle još četiri osobe od posljedica gripa

Univerzitetski klinički centar RS prijavio je jednog preminulog pacijenta, baš kao i Zvornik. Dobojska bolnica ipak prijavila je dva preminula pacijenta od gripe. Ove informacije potvrđene su iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.
 
Preminule osobe bile su srednje i starije životne dobi sa brojnim komorbiditetima.
 
Za 8 dana od ove gripe preminula je 16 osoba, što je zabrinjavajući broj. 
 
Instituta za javno zdravstvo RS-a su potvrdio je da svakodnevno prate epidemiološku situaciju u tom bh. entitetu i regionu, kao i informacije Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije.

Broj do sada prijavljenih ILI infekcija, tj. oboljenja koja se na primarnom nivou vode kao gripa, čini 0,78 posto oboljelih u odnosu na ukupnu populaciju.

U narednom periodu posebnu pažnju treba obratiti, kako dodaju, prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak (domovi za starije osobe, domovi za osobe sa invaliditetom itd.) i poštovati preporuke ustanova.

Trajanje posjeta treba svesti na minimum, odlaziti u posjete samo ukoliko nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim – navode iz Instituta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA