17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari – Projekt sjećanja na žrtava genocida

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari poziva preživjele, porodice i srodnike žrtava genocida u i oko Srebrenice da u tu instituciju pohrane, na čuvanje, predmete iz vremena kad je Srebrenica bila pod opsadom ili iz perioda od jula do oktobra 1995. godine, kad su posljednji preživjeli uspjeli stići do Tuzle.

– Za mnoge od vas takvi predmeti imaju sentimentalnu vrijednost. Mi ćemo se pobrinuti za njihovo očuvanje i zaštitu, da ne propadnu. Sačuvat ćemo ih za generacije koje dolaze – navodi se.

U saopćenju za javnost navodi se da predmet tog javnog poziva uključuje (ali nije ograničen na) odjeću i obuću koja je pripadala žrtvama genocida ili preživjelim svjedocima (posebno obuću ručne izrade, konzerviranu hranu odnosno konzerve ili ambalažu, lične predmete žrtava genocida kao što su satovi, tabakere, čakmaci-kresiva, lični dokumenti i drugi predmeti uključujući i one pronađene uz žrtve u masovnim grobnicama).

- OGLAS -

Uključuje i improvizirane patente poput peći, svjetiljki, kolica za drva; odjeću korištenu u Srebrenici (napravljenu od padobranskog platna ili šatorskog krila koji su korišteni pri bacanju hrane iz zraka 1993. godine), ruksake, sveske, udžbenike, igračke (kupljene ili ručno napravljene).

Na čuvanje u tu instituciju moguće je pohraniti i dokumente, dnevnike, bilješke, pisma (putem Crvenog krsta stigla u ili poslana iz enklave), novinske članke i fotografije (originali, ali prihvatljiva i kopija), te audio i video građu, audio i video snimke koji govore o životu stanovništva bosanskog srednjeg Podrinja od početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, posebno u periodu dok je Srebrenica bila tzv. zaštićena zona UN-a i u julu 1995. godine.

– Potrebno nam je to da bi istovremeno počeli i da razvijamo Memorijalni centar za sljedeću fazu u borbi za naš komadić istine, našu priču. Kad nas ne bude, mora ostati institucija koja će pričati našu priču. Centralno mjesto tog sjećanja treba, mora da bude Memorijalni centar. To, međutim, ne možemo uraditi jedni bez drugih. Javite se na info@potocarimc.org ili na telefon 056 440 486 – saopćio je Memorijalni centar Srebrenica – Potočari.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA