15 C
Sarajevo
25.04.2024

Gnusne uvrede na račun žrtava silovanja

Nakon što je glumica Milena Radulović prijavila učitelja glume Miroslava Miku Aleksića, optužujući ga za silovanje maloljetnih učenica, na društvenim mrežama su uslijedili pogrdni komentari.

Istina, Radulovićeva i druge hrabre djevojke, koje su prijavile Aleksića, dobile su na hiljade poruka podrške, ali nisu izostale ni gnusne uvrede na njihov račun i na račun svih žena koje su preživjele seksualno nasilje.

Uvrede ispisuju i muškarci i žene iz Republike Srpske. Nema ih mnogo, ali su glasni i upečatljivi. I jasno pokazuju da su patrijahalni stavovi o silovanju i u 21. vijeku duboko ukorijenjeni. Po njima za silovanje kriva žena, a ako se usudi da javno progovori o “svojoj sramoti”, ona je – zna se šta!

- OGLAS -

– Uzroci silovanja su: kratka suknja, dekolte, promiskuitetna prošlost i slobodno ponašanje. Žene prave namigivačke i je*ozovne face, pa im je poslije kriv Mika ili Žika – napisala je jedna žena na Twitteru.

Druga se proslavila komentarom da “jedan muškarace ne može sam silovati ženu”, a ako to pokuša, dovoljno je da ona “vrišti i grebe”, pa neće biti silovana, piše Srpskainfo.

– Silovao je više puta? Nisu tu čista posla – još je jedan od komenatra.

– Da nije dala povoda, možda je ne bi silovao – poručio je drugi “ekspert”.

Najviše bure izazvao je komentar direktora IT sektora u jednoj poznatoj kompaniji u većinskom vlasništvu Republike Srpske.

– Joj ovih žena što traže medijsku pažnju, prijavljujući silovanje nakon 10 ili 15 godina. Sve kopiraju iz američkih medija. Srećo moja, nekad si mijenjala tijelo za korist i nisi to radila jednom, a sad hoćeš sramotu da mijenjaš za pažnju. Žrtva ode u policiju, a kurva u medije – napisao je ovaj direktor.

Stručnjaci upozoravaju da se, upravo zbog ovakvih komentara i stavova, žrtve seksualnog nasilja rijetko usuđuju da prijave nasilje. Umjesto da ih podrži i ohrabri, društvo ih na ovaj način gura u još dublji ponor. Izuzetak nije ni mlada glumica koja je svojim hrabrim činom, prekinula stravični krug seksualnog zlostavljanja i tako vjerovatno mnogo djece spasila od traumatičnog iskustva.

Ali, upravo zbog straha da im niko neće vjerovati, da će ih osuđivati, stigmatizovati i odbacivati, većina žrtava silovanja nikad ne progovori o traumi koju su preživjele.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA