8 C
Sarajevo
16.04.2024

Filandra: Odnos Hrvatske prema BiH neće se bitno mijenjati

 Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra izjavio je Feni da je drugi krug predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj prošao u vrlo demokratskoj atmosferi, a da su izbori pokazali visok nivo političke komunikacije kandidata sa svojom javnošću, kao i međusobnih odnosa.      

U tom smislu, dodao je on, nama u okruženju Hrvatska može biti uzor političkog ponašanja.

Filandra kaže da je izbor Zorana Milanovića samo za nedovoljno upućene bio iznenađenje s obzirom na činjenicu da je Milanović, kako kaže, svojim širokim političkim zahvatom pretendirao i na kraju je uspio zahvatiti dovoljno glasača, tema i birača na način da artikulira što je moguće šire interese širokog kruga hrvatske političke izborne javnosti.

- OGLAS -

– Njegov izbor je za mene i one koji, vjerujem, bolje poznaju političke prilike u Hrvatskoj, bio očekivan. Njegovim dolaskom na mjesto predsjednika Republike Hrvatske odnosi spram BiH se neće bitno mijenjati. Između dvije države je čitav niz otvorenih pitanja koji su iz različitih političkih razloga nedefinirani, od statusa granice do Pelješkog mosta pa nadalje – napomenuo je profesor Filandra.

Po njegovim riječima, Republika Hrvatska je u institucionalnom smislu dio svog suvereniteta prenijela na nadnacionalne institucije, kao što su NATO i Evropska unija.

– Blizina tih institucija Bosni i Hercegovini, uvjetno rečeno, godi – dodaje on.

Kaže da se politika aktuelne vlade i novog predsjednika, u tom smislu, spram BiH neće mijenjati, s obzirom da je u domenima spoljne politike, ta politika manje-više određena supranacionalonim institucijama, kao što su EU i NATO.

– Ipak, obzirom da smo prvi susjedi, da dijelimo zajedničku povijest, zajedničku budućnost, mi se opravdano nadamo ovdje u BiH da će se ovaj polugodišnji period hrvatskog predsjedavanja EU, posebno sastanak o proširenju u maju, pozitivno reflektirati na nas i da će se Hrvatska, bez obzira na ove površne dnevnopolitičke čarke između političkih elita, pozitivno odnositi prema nama i da će BiH od strane Hrvatske imati i podršku i pozitivan glas – kazao je Filandra za Fenu.   

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA