3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Džaferović: U Brisel idemo sa pozitivnom viješću

“Odgovori na dodatna pitanja praktično su finalizovani – ostaje da se prevedu na engleski i da se obave neke tehničke stvari”, rekao je Džaferović novinarima u Sarajevu.

On je istakao da je izuzetno važno što Predsjedništvo BiH u svoju prvu zvaničnu posjetu ide u Brisel, gdje su sjedišta EU i NATO.

“Ovo je poruka Predsjedništva Bosne i Hercegovine da želimo da gradimo evropski put naše zemlje, što je moguće brže”, rekao je Džaferović.

- OGLAS -

Ocijenivši da BiH treba što prije da postane članica EU i NATO, Džaferović je zaključio da bi realizacijom ova dva spoljnopolitička opredjeljenja politička scena u BiH postala stabilnija.

Džaferović od posjete Briselu očekuje da BiH dobije signale EU o potrebi poštovanja vladavine prava kao elementarnog principa na kojem je utemeljena Unija.

On je dodao da očekuje da u toku ove godine, što je moguće prije, BiH dobije status kandidata za članstvo u EU.

Govoreći o sutrašnjoj sjednici Savjeta za sprovođenje mira u BiH, Džaferović je rekao da je to prilika da se Savjet suoči sa svim mogućim opstrukcijama Dejtonskog sporazuma od kada je on potpisan i od kada je u primjeni, kao i sa brojnim slučajevima diskriminacije, za koju je rekao da je “naročito prisutna u Republici Srpskoj”.

Komentarišući Deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora, on je ocijenio kao “civilizacijsku sramotu veličanje udruženog zločinačkog poduhvata nakon odluke Haškog tribunala”.

Džaferović je zatražio od svih u BiH da “promijene stavove i da ih usklade sa civilizacijskim tendencijama” kako bi se mogli posvetiti rješavanju brojnih drugih pitanja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA