Vijesti
OHR poručio vlastima RS-a da odgovorni za napad na LGBT aktiviste u Banjoj Luci moraju biti privedeni "OHR najstrožije osuđuje sinoćni napad na aktiviste i novinare u Banjoj Luci", naveli su iz OHR-a.
#

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) reagovao je povodom sinoćnjeg huliganskog napada na novinare i LGBT aktiviste u Banjoj Luci.

"OHR najstrožije osuđuje sinoćni napad na aktiviste i novinare u Banjoj Luci", naveli su iz OHR-a.

Prema riječima svjedoka i aktivista, 30-ak huligana ih je jučer napalo ispred prostorija jedne od nevladinih organizacija. Prvo su ih krenuli tući prilikom čega su jednom aktivisti razbili glavu glasom, a nakon što su se aktivisti razbježali, huligani su krenuli za njima u potjeru Banjom Lukom.

Troje aktivista je povrijeđeno, no prošli su bez težih povreda. Najpotresnija je informacija da su aktivisti tražili pomoć policije te im prijavili napad, ali da policija nije htjela reagovati. Iz OHR-a su poručili da oni koji su odgovorni moraju biti procesuirani.

"Vlasti trebaju sprovesti brzu istragu i pred lice pravde privesti sve koji su odgovorni za nasilni napad. Vlasti RS trebaju voditi jednaku brigu o svim svojim građanima", poručili su iz OHR-a.

Brutalni napad na LGBT aktiviste izazvao je buru reakcija stranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini te međunarodnih organizacija. Prvi je reagovao OSCE, a zatim i Američka ambasada, Delegacija EU u BiH te britanski ambasador.

Osuda je došla i od građana i pojedinih političara, no vlasti RS-a te gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković i dalje šute o incidentu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.