Vijesti
Oko 40 migranata promrzlo u šumi kod Velike Kladuše (FOTO) Iako je situacija sa humanitarnom krizom u Prihvatnom centru Lipa kod Bihaća donekle ublažena, ipak i dalje svjedočimo poražavajućim slikama iz Unsko-sanskog kantona.

Naime, oko 40 migranata iz Bangladeša živi u šumi u Velikoj Kladuši u improvoziranom šatorskom naselju, bez osnovnih uvjeta za život dostojan čovjeka. Migranti na ovoj lokaciji kažu da im je teško živjeti u ovakvim uslovima, i mole bilo koga od nadležnih da im osiguraju samo sigurne životne uslove.

 
Kako saznajemo, ovo nije jedini divlji migrantski kamp u USK.

Istovremeno vodeće organizacije za ljudska prava Evrope pozvale su u zajedničkoj izjavi na hitnu humanitarnu pomoć u rješavanju trenutne migrantske krize u našoj državi. Otprilike 2.500 ljudi, uključujući 900 stanovnika privremenog kampa Lipa, bez osnovnog su skloništa u ekstremno hladnim uvjetima u Bosni i Hercegovini jer vlasti ne pružaju adekvatan smještaj migrantima i tražiteljima azila, a agencije Evropske unije nastavljaju podržavati kratkoročna rješenja, saopćeno je iz Amnesty Internationala.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.