Vijesti
Okončani protesti ispred OHR-a, građani poslali oštre poruke Schmidtu i stranim zvaničnicima Građani su se na protestima koje je organizovalo udruženje ReSTART i Krug 99 počeli okupljati i prije 14 sati.
#

Nekoliko hiljada građana okupilo se danas ispred OHR-a gdje su u 14 sati započeli protesti povodom odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta. Nakon višesatnog okupljanja, građani su se razišli, ali ključne poruke poslane su u javnost, ali i OHR-u.

Građani su se na protestima koje je organizovalo udruženje ReSTART i Krug 99 počeli okupljati i prije 14 sati.

Organizatori protesta su na početku okupljanja iznijeli ključne poruke koje su između ostalog podrazumijevale i to da građani ne daju suverenitet BiH te da ne prihvataju i ne dozvoljavaju OHR-u da prenosi suverenitet države na susjedne zemlje.

Okupljeni građani također su držali transparent sa natpisom "Schmidt go away, OHR stay".

Prva koja se obratila okupljenima bila je apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić koja je kritikovala rad visokog predstavnika. 

Zornić je istakla da je od izuzetne važnosti ispuniti 14 prioriteta koje BiH treba ispuniti za članstvo u EU.

"Neki političari koji su dobili glasove građana su izdali povjerenje gtrađana i dali podršku visokom predstavniku da na retrogradni način samovoljno mijenja naš ustav, i to samo jednog entiteta", istakla je Zornić.

Na protestima je pročitana i poruka pisca Gradimira Gojera. Gojer je u pismu napisao, a predstavnici na protestima pročitali da je Schmidt neprijatelj Bosne.

Također, okupljenima se obratio i predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović koji je poručio da građani više ne smiju da trpe nepravde. Također, naglasio je kako je ovo skup na kojem su se okupili svi građani bez obzira na njihova politička i druga opredjeljenja.

"Opredijelimo se konačno da je ovo naša država, suverena i od koje nikada odustati nećemo. Mi čuvari BiH nikada od nje nećemo odustati", poručio je Kulenović.

Na protestima je pročitana i poruka Gradimira Gojera koji nije bio u mogućnosti da prisustvuje današnjem skupu.

"Schmidt je neprijatelj Bosne. Ne dozvolimo da omogući četnicima i ustašama da nam otmu domovinu. Mirnim građanskim otporom možemo spriječiti nepravde OHR-a. Bošnjake ove odluke dovode u poziciju manjine. Pozdravlja vas vaš Gradimir Gojer", navodi se u dijelu poruke.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.