11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Planinari iz BiH osvajaju jedan od najviših vrhova svijeta (FOTO)

Tim iz BiH koji čine Jelena Simović, Senad Bečković i Vuk Soković dio su ekspedicije koju organizuje “Extreme Summit Team” iz Srbije, a koja će krajem januara 2019. godine krenuti u osvajanje Aconcague, najvišeg vrha Južne Amerike, koji se nalazi u Argentini na visini od 6.962 metara. Naši visokogorci i alpinisti se već pripremaju nekoliko mjeseci i ulaze u završni dio priprema.

“Ovo će biti jedan veliki izazov za sve nas, jer Aconcagua je zaista poseban i prezahtjevan vrh. Ako vam kažem da manje od 10% ljudi koji krenu na Aconcagvu pristupi vrhu, onda vam je sve jasno. Iskusni alpinisti iz naše regije koji su uspješno pristupili na vrh, smatraju da je Aconcagva ekvivalent vrhovima Himalaja od 8000 m, a na tim visinama se koriste boce sa kisikom, dok se na Aconcagvu ide bez boca. Ali bez obzira na sve ovo, kako nam je rekla Jelena, sa nestrpljenjem očekuje polazak i svoje do sada najizazovnije putovanje. Posebno iskušenje će biti izuzetno niske temperature. Mnogo je hladnija planina od Elbrusa, na kojem smo bili u julu ove godine, a koje se redovno kreću na vrhu od -25 do -40°, i dese se promjene za sat vremena, te jaki vjetrovi koji dodatno sve to prave ekstremnijim. Dobro smo se pripremali u pretodnom periodu i vjerujemo u sebe”, rekao je Senad Bećković, alpinista iz BiH.

 

Ova ekspedicija traje 21 dana, a na istu kreću 30.01.2019.godine i kući bi se trebali vratiti do 20.02.

- OGLAS -

“Generalno pripreme već traju nekoliko mjeseci, maltene krenuli smo odmah nakon uspješne ekspedicije na najveći vrh Evrope Elbrus 5642 m. Kondicioni dio i vježbe snage radimo u teretani Olimpijskog bazena Otoka, koji nam je sve svoje kapacitete stavio na raspolaganje. Sada smo u fazi specifičnih priprema, kojima želimo bar malo simulirati sve ono što nas čeka. A to su dugotrajna hodanja i pristupanja baznim kampovima sa teretom na leđima od preko 25kg. Za vrijeme same ekspedicije preći ćemo sa tim teretom oko 200 kilometara, a toliko prelaziti na visini iznad 4200 m i više je strašno i za izgovoriti. Na vrhu je atmosferski pritisak 40%, kisika ima 60% manje nego na nivou mora, ali ipak sa nestrpljenjem očekujemo da krenemo prema vrhu. Najbitnije je otići čiste i mirne glave, poštovati planinu i njene zakonitosti, jer ako je podcijenite u bilo kojem segmentu, to će vam planina naplatiti. Poštujete sve to i možda budete dobre sreće da vam dopusti da sa vrha pogledate i da iznad vas više nema ništa, a to je onaj osjećaj koji nema cijenu”, rekao je Senad.

Koliko je ovaj vrh zahtjevan govori i informacija da je istom do sada iz Bosne pristupilo 15-tak alpinista od kada se vodi evidencija.

Mi se nadamo da ćemo povećati taj broj, rekao nam je Vuk, koji iza sebe ima ispenjane mnoge svjetske vrhove, a najznačajniji je svakako Denali, najhladnija planina na svijetu. Bez obzira na ranija iskustva, pripremam se kao da mi je prvi put, jer svaka planina ima svoje specifičnosti i zahtjeve. Bitno je dobro fizički se spremiti, jer tamo nema privilegija, nema štele, imate svoju mentalnu snagu i svoje partnere sa kojima idete. Kao i kolege, jedva čekam da dođemo u podnožije planine i krenemo u ovu zahtjevnu avanturu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA