7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Hrvatska slavi “Bljesak” i pobjedu, u RS sjećanje na egzodus Srba

Na središnjoj svečanosti u srijedu u Okučanima bit će predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, prenosi HRT. 

Operacija “Bljesak” počela je 1. maja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području, prenosi HRT.

- OGLAS -

VRO “Bljesak” je prethodio VRO  “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, 5. kolovoza 1995. a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji. 

S druge strane, u RS će danas biti upriličeno obilježavnje povodom, kako se navodi, 24 godine od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije.

Biće služen pomen poginulim i ubijenim Srbima u Crkvi Presvete Bogorodice u Gradišci nakon čega je predviđeno spuštanje vijenaca i cvijeća sa mosta u rijeku Savu.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednica RS-a Željka Cvijanović.

U zločinačkoj akciji, kako je naziva RTRS, hrvatskih oružanih snaga “Bljesak” na Zapadnu Slavoniju, koja je bila pod zaštitom UN, ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece. Oko 15.000 Srba protjerano je iz tog dijela Hrvatske.

Hrvatski generali Luka Džanko, Marijan Mareković, Mladen Kruljac i brigadir Stjepan Gašljević, koji su, po nalogu, sada pokojnih Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Јanka Bobetka, Imre Agotića i Petra Stipetića, isplanirali i izveli akciju “Bljesak”, još su na slobodi, ovjenčani slavom hrvatskih nacionalnih heroja, navodi RTRS.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA