Vijesti
Općinski vijećnik iskoristio je tuđe imanje kako bi iz budžeta dobio 50.000 KM Borački novac nestao u arapskom malinjaku

Miris spaljenog sijena i trave širi se kroz Podorašac, malo hercegovačko mjesto kod Konjica. Maitham Hasan Hussain Ali Kamal stiže na odmor sa porodicom pa se imanje čisti prije njihovog dolaska.

Maitham je stranac u Bosni i Hercegovini (BiH) i u ovoj zemlji ne može posjedovati nekretnine. Zbog toga je formalni vlasnik imanja njegova firma „Cliff House“ čiji je direktor donedavno bio Kemal Habibija, vijećnik i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilidža.

Prema dokumentima koji su u posjedu Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Habibija je iskoristio ovo imanje kako bi njegova Boračka zadruga HERCEG-NATUR dobila 50.000 KM poticaja iz budžeta. Zauzvrat se obavezao da će Zadruga posaditi plantažu malina na kojoj će raditi nezaposleni pripadnici boračke populacije.

Maitham kaže da Habibijinoj zadruzi nije ustupio imanje te da je bivši direktor njegove firme zloupotrijebio svoju poziciju.

Iako ovaj posao nije uspio i malinjak je danas zarastao u korov, nadležne institucije kažu da je uloženi novac opravdan.

Bivši pilot iz Kuvajta Maitham Hasan Hussain Ali Kamal je prije nekoliko godina došao u posjetu prijateljima u BiH. Svidjelo mu se što je vidio pa je odlučio kupiti komad zemlje. Kao državljanin Kuvajta, prema postojećim propisima u BiH, to nije mogao uraditi direktno.

Prijatelji su ga upoznali sa pravnikom Dinom Jajagićem koji mu je savjetovao da osnuje firmu i preko nje kupi nekretninu pa je Maitham sa rođakom 2015. godine osnovao „Cliff House“ u Sarajevu. Jajagiću su prepustili brigu o pravnim i knjigovodstvenim poslovima, a on im je, kaže Maitham, predložio Kemala Habibiju za direktora. Habibija i Jajagić su u to vrijeme bili stranačke kolege iz Saveza za bolju budućnost BiH.

„Ovdje se ne biraju neki menadžeri sa nekim visokim školama, to nema potrebe“, kaže Jajagić za CIN, objašnjavajući da često sarađuje sa arapskim firmama te da je riječ o malim početnim biznisima.

„Ljudi ne znaju tačno ni šta će raditi, nego osnuju firmu pa, eto, ‘u dogledno vrijeme ćemo vidjeti šta ćemo raditi, daj sad da imamo firmu’.“

Jajagić kaže da se u početku firma bavila iznajmljivanjem automobila. Vlasnik Maitham, ipak, objašnjava da mu je prvobitni cilj bio da preko nje kupi zemljište. Kaže da bi firmu ugasio kada bi bez nje mogao imati nekretninu jer mu samo pravi troškove. „Plaćam nizašta“, kaže on.

Njegov biznis-partner i rođak se brzo povukao iz firme, a Maitham je u međuvremenu za 220.000 KM kupio preko firme u Podorašcu oko 27 dunuma zemlje sa kućom, pomoćnim objektom, voćnjacima i njivama.

Pravnik Jajagić mu je pomogao i pri pronalasku imanja, kaže Maitham za CIN. Dodaje da je renovirao kuću i na zemljištu posadio maline.

Baš u to vrijeme federalno i kantonalno ministarstvo za boračka pitanja iz Sarajeva dijelili su poticaje za boračke zadruge – svojevrsne firme sa najmanje pet osnivača među kojima su pripadnici boračke populacije. Kemal Habibija je početkom 2017. godine sa suprugom Belmom, bratom Džemalom, njegovom ženom Majom te prijateljem Enesom Čorbom osnovao boračku zadrugu HERCEG-NATUR i postao njezin direktor, koordinator i glavni voditelj projekata. Palo mu je na pamet da bi od svojih duplih direktorskih funkcija mogao imati koristi.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.