12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Ko je najviše profitirao od izbora za Parlament BiH?

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH najviše je profitirala od ovogodišnjih izbora s obzirom na to da je SDP uspio dobiti dva zastupnika više nego 2014. godine. Od trenutnih parlamentarnih stranaka najveći poraz doživjela je Srpska demokratska stranka (SDS) koja je s pet osvojenih mandata 2014. godine 7. oktobra 2018. godine “spala” na samo dva.
Stranka demokratske akcije (SDA) na ovogodišnjim izborima osvojila je ukupno devet mandata, dok je na parlamentarnim izborima 2014. godine osvojila deset. U periodu od 2014. do 2018. godine SDA su napustila četiri zastupnika, zbog čega je SDA većinu mandata zapravo imala samo šest zastupnika.

Na ovogodišnjim izborima direktne mandate u ime SDA dobili su Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Safet Softić, Šemsudin Dedić i Edin Mušić, dok su kompenzacijske mandate dobili Halid Genjac, Alma Čolo i Adil Osmanović.

SDA je 7. oktobra osvojila najviše mandata za Parlamentarnu skupštinu BiH. Zanimljivo je što nijedan parlamentarac koji je u trenutnom sazivu državne zakonodavne vlasti napustio SDA u periodu od 2018. do 2022. godine neće obnašati dužnost zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

- OGLAS -

Salko Sokolović s osvojena 903 glasa, u ime Nezavisnog bloka, nije dobio mandat u PSBiH, Senad Šepić nije uspio pobijediti u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, dok Sadik Ahmetović nije dobio podršku građana u utrci za potpredsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Dužnost zakonodavca nastavit će obnašati jedino Safer Demirović i to u Parlamentu Federacije BiH. On je dobio kompenzacijski mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH u ime Pokreta demokratske akcije (PDA), političke stranke koja je nastala izbacivanjem Mirsada Kukića iz SDA.

 

Šest mandata na izborima 2014. godine, isto kao i na izborima 2018. godine, osvojio je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) s tendencijom da u novi saziv Parlamentarne skupštine BiH uđe sa sedam zastupnika.

U naredne četiri godine boje SNSD-a branit će Nebojša Radmanović, Staša Košarac, Vojin Mitrović, Dragan Bogdanić, Nebojša Stevandić (kompenzacijski mandat) i Snježana Bursać-Novaković (kompenzacijski mandat).

Postoji velika vjerovatnoća da će se redovima SNSD-a pridružiti i zastupnik Obren Petrović koji je ušao u Parlamentarnu skupštinu BiH s liste SDS-a. Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica ove sedmice isključio je Petrovića iz članstva stranke s obzirom na to da je otvoreno najavio podršku SNSD-u u državnom organu zakonodavne vlasti.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH 2014. godine osvojila je četiri, a 2018. godine pet mandata u Zastupničkom domu PSBiH.

Svih pet zastupnika stranke na čijem čelu se nalazi Dragan Čović osvojilo je direktne mandate, a riječ je o Predragu Kožulu, Bariši Čolaku, Nikoli Lovrinoviću, Miji Matanoviću i Borjani Krišto. Zanimljivo je da nijedan HDZ-ov ministar u Vijeću ministara BiH, a koji se nalazio na listi za državnu vlast, nije uspio ući u Parlamentarnu skupštinu BiH (ministar pravde BiH Josip Grubeša i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš).

Mandate izgubili DF, SBB, SDS…

Broj mandata najviše je uspjela povećati Socijaldemokratska partija (SDP) BiH koja je 2014. godine osvojila tek tri mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH, a na ovogodišnjim izborima pet.

U parlamentarnim klupama u ime SDP-a sjedit će Enver Bijedić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Nada Mladina (kompenzacijski mandat) i Nermin Nikšić (kompenzacijski mandat).

Obrnuta situacija je s mandatima Demokratske fronte (DF) koja je 2014. godine osvojila pet, a 2018. godine samo tri mandata u najvišem državnom organu zakonodavne vlasti.

DF-ovi zastupnici u naredne četiri godine bit će Dženan Đonlagić, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Interesantno je što se na ovogodišnjim izbornim listama DF-a nisu nalazili državni parlamentarci ove stranke (Maja Gasal-Vražalica, Hanka Vajzović i Damir Bećirović), sem Željka Komšića koji je pobijedio u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i Mensure Beganović koja nije uspjela obnoviti mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Poraz je doživio i Savez za bolju budućnost (SBB) s obzirom na to da je 2014. godine uspio dobiti tri direktna i jedan kompenzacijski mandat, a 2018. godine samo dva kompenzacijska mandata.

Naredne četiri godine SBB će u Parlamentarnoj skupštini BiH predstavljati Damir Arnaut i još uvijek aktuelna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo. Njih dvoje su na ovogodišnjim izborima ostvarili lošije rezultate nego 2014. godine. Naime, Arnaut je 2014. godine osvojio 5.272 glasa (dobio kompenzacijski mandat), a 2018. godine 4.882 glasa. Što se tiče Đapo, za nju je 2014. godine glasalo 6.288 građana, a na izborima 2018. godine 3.366 građana.

Najveći poraz doživjela je Srpska demokratska stranka (SDS) koja je sa pet mandata, koliko je osvojila 2014. godine, ove godine “spala” samo na tri, odnosno dva mandata.

Osipanje SDS-ovih parlamentaraca započelo je pred sami kraj mandata kada su Borislav Bojić i Đorđo Krčmar napustili SDS i priključili se Klubu zastupnika DNS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH. Tako je SDS kraj mandata dočekao sa tri zastupnika.

Na ovogodišnjim izborima SDS je uspio dobiti tri direktna zastupnika i to Obrena Petrovića, Dragana Mektića i Mirka Šarovića. S obzirom na to da je Petrović isključen iz SDS-a zbog podrške koju je dao SNSD-u izvjesno je da će SDS u Zastupničkom domu PSBiH u narednom periodu predstavljati samo Mektić i Šarović.

Za razliku od SDS-a, Partija demokratskog progresa (PDP) uspjela je na oktobarskim izborima uvećati broj zastupnika. U mandatu 2014.-2018. PDP je zajedno s NDP-om imao samo jednog zastupnika i to Momčila Novakovića.

Na ovogodišnjim izborima ova stranka osvojila je dva mandata, odnosno jedan direktnii (Branislav Borenović) i jedan kompenzacijski (Mira Pekić).

Identičan broj zastupnika kao 2014. godine dobila je Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) čije će boje u naredne četiri godine braniti zastupnik Jasmin Emrić koji je uspio obnoviti mandat.

Od trenutnih stranaka zastupljenih u Zastupničkom domu PSBiH bez mandata ostali su Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 1990 i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS). Ove dvije stranke u proteklom periodu imale su po jednog zastupnika i to Dianu Zeleniku (HDZ 1990) i Zaima Backovića (BPS).

Ove godine u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dobit će mandate i Socijalistička partija (SP), Naša stranka (NS), Nezavisni blok (NB), Demokratski narodni savez (DNS) i Pokret demokratske akcije (PDA).

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA