Vijesti
Osman Mehmedagić završio na crnoj listi SAD-a! Bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije, Osman Mehmedagić, danas je stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.
#

Bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije, Osman Mehmedagić, danas je stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

Ova informacija je danas i zvanično objavljena na veb-stranici Ministarstva finansija i trezora Sjedinjenih Američkih država. 

"U svom službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, državljanin BiH Osman Osmica Mehmedagić zloupotrijebio je državnu telekomunikacionu kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH. Mehmedagić je koristio državnu telekomunikacionu kompaniju 'BH Telecom' za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz entiteta RS", navodi se u izvještaju.

Osim toga, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz “Osmorke” (“Osmor”), grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrži SDA. Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

OFAC danas stavlja Mehmedagića na listu sankcija zbog, kako su naveli, saučesništva u korupciji u vezi sa zapadnim Balkanom, te ga sumnjiče da je direktno ili indirektno uključeno u korupciju, uključujući korupciju u ime ili na drugi način povezanu s Vladom na zapadnom Balkanu ili sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika na bilo kojem nivou vlasti na zapadnom Balkanu, kao što je pronevjera javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu dobit ili političke svrhe ili podmićivanje.

Mehmedagić, poznatiji kao Osmica, inače blizak vrhu Stranke demokratske akcije, godinama se dovodi u vezu sa nezakonitim aktivnostima, a osporava mu se i validnost fakultetske diplome.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.