Vijesti
Osobe čiji invaliditet premašuje osamdeset posto odsad imaju pravo na označena parking mjesta Dosad su to pravo ostvarivale osobe sa invaliditetom od sto posto.
#

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Riječ je o prijedlogu Kluba zastupnika DF-a kojim je zatraženo da osobe sa invaliditetom preko osamdeset posto imaju pravo na znak pristupačnosti i mogu parkirati na označena parking mjesta. Dosad su to pravo ostvarivale osobe sa invaliditetom od sto posto.

Zastupnici su podržali imenovanje pet članova članova Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom, čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH.

Za ovu tačku su glasala 23 zastupnika, trinaest je bilo protiv, a četiri su bila suzdržana. Istu odluku treba potvrditi i Dom naroda PSBiH. Za imenovanje su predloženi Azra Alajbegović, Nemanja Kovačević, Zlatko Brkić, Adis Drnda, Zoran Petrović.

Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2022. godinu odbijen je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Protiv ovog izvještaja je bilo 25 zastupnika, osam je glasalo za, a sedam je bilo suzdržano.

Na sjednici se raspravljalo i o izvještajima BHRT-a, finansijskom poslovanju, realizaciji programa za prošlu godinu te finansijskom i programskom planu za ovu godinu. Izvještaji nisu dobili podršku jer nije postojala entitetska većina iz RS-a.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.