5 C
Sarajevo
25.04.2024

Skupština Kosova: Odloženo glasanje o nacrtu rezolucije o dijalogu sa Srbijom

Na zahtjev Socijaldemokartske partije Skupština Kosova je odložila glasanje o nacrtu rezolucije o dijalogu sa Srbijom, dok se poslaničke grupe ne usaglase po tom pitanju, kako prenosi Anadolu Agency (AA).

Sjednica Skupštine je počela sa radom sa dva sata zakašnjenja, zbog nedostaka kvoruma. Tek nakon dvije pauze u Skupštini su bila 62 poslanika, od njih 120, što je bilo dovoljno za početak sjednice. Sjednicu bojkotuju poslanici opozicinih partija, Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje, dok su prisutni poslanici opozicione Socijaldemokratske partije.

Na dnevnom redu je 25 tačaka, preostalih sa prethodnih zasjedanja Skupštine, a među njima je i glasanje za rezoluciju sastavljenu nakon debate o dijalogu sa Srbijom. Upravo je ta rezolucija razlog što dvije najveće opozicione partije bojkotuju rad Skupštine Kosova.

- OGLAS -

Visar Ymeri, poslanik socijaldemokrata zatražio je da se glasanje za tu rezoluciju odloži kako bi se dalo vremena da se usaglase i približe stavovi poslaničkih grupa. Ymeri je pozvao sve poslaničke grupe da se sastanu i razmotre mogućnost da sve grupe zajedno sudjeluju u izradi i donošenju rezolucije, kako bi se jasno znala hijerarhija odlučivanja i odgovornosti kosovskih institucija u vezi dijaloga sa Srbijom.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli se složio sa iznesenim prijedlogom, naglasivši da je potrebno jedinstvo i da su intezivirani napori da se dođe do jednog zajedničkog prijedloga rezolucije.

Potom je sjednica Skupštine nastavljena razmatranjem ostalih tačaka dnevnog reda.

Predhodno je jutros održan i sastanak Predsjedništva Skupštine Kosova na kome je odlučeno da se u četvrtak na sjednci Skupštine razmatra paket zakona koji se odnose na transformaciju Kosovskih bezbedonosnih snaga u vojsku Kosova.

Izuzev Srpske liste koja se protivi formiranju vojske Kosova, sve ostale poslaničke grupe slažu se s time i najavile su svoje učešće na sjednici u četvrtak.

Istovremeno, predsjednik Skupštine Kadri Veseli izjavio je da će do kraja ove godine biti završena tranformascija KBS-a u vojsku, ali je naglasio da je to proces u kome se moraju poštovati procedure i međunarodni partneri kako se ne bi ugrozio taj proces, ali ni proces vizne liberalizacije.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA