1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Kako izbjeći napade tjeskobe zbog koronavirusa ?

Neprovjerene informacije su opasnije od virusa “Mnogo je vijesti o epidemiji, a dezinformacije o virusu se šire brže od virusa. Strah i paniku potiču neprovjerene i netačne informacije što može biti opasnije od virusa.

Ako je percepcija o bolesti iskrivljena uslijed glasine i nagađanja javlja se tjeskoba, zabrinutost, a kod osjetljivijih skupina strah do razine panike što je izuzetno neugodno psihičko stanje s brojnim posljedicama. Upravo strah od nepoznatog, neizvjesnosti i osjećaja ugroženosti potiče ljude na traženje zaštite i sigurnosti između ostalog i u apotekama i prodavnicama što donekle djeluje umirujuće kad se opskrbite hranom i lijekovima. 

Glavni izvor straha je neznanje, pa je važno izbjeći nagađanja, lažne vijesti, neslužbene stranice i potražiti službene izvore o bolesti, virusu i epidemiji. “Kada ste na izvoru tačnih informacija koje su znanstveno utemeljene, a ne senzacionalističke sagledavate problem realno i racionalno pa shvatite da zaista nema prostora za strah i paniku. Preporuka je da se informirate i educirate, ali ograničite konzumaciju vijesti ako vas to previše opterećuje.

- OGLAS -

Povezanost s ljudima smanjuje tjeskobu. Uobičajeno je u kriznim situacijama osjećati se zabrinuto dok čitamo vijesti o epidemiji, no pokušajte ostati mirni i racionalni, bez iskrivljenih pretpostavki, pretjerivanja i predrasuda, izbjegavajte donositi brze zaključke i kriviti druge.  

Živite svoj život, pridržavajte se svoje svakodnevne rutine, uvodeći mjere opreza kao i kod obične gripe, ali bez da oprez pređe u paniku. Budite u kontaktu sa svojim prijateljima i porodicom, povezanost s ljudima umanjuje tjeskobu i daje osjećaj sigurnosti.

Razgovarajte u porodici otvoreno o svemu što vas brine. Djeci je također potrebno objasniti problem razumljivo i u skladu s njihovom dobi kako se ne bi potaknuli dodatni strahovi. Ako imate potrebu možete kontaktirati i stručnu psihosocijalnu podršku.

Odgovornost sudjelovanja u ovoj situaciji je na svima nama, a ne samo na zdravstvenom sistemu! 

Probleme možemo samo zajednički riješiti, potrebna je doza empatije te se svi trebamo odgovorno ponašati isto kao i u slučaju drugih zaraznih bolesti što znači da brinemo o sebi ali i o drugima. I zapamtite da nije svaki prehlada ili kašalj koronavirus. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA