1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

SBIH: BiH se nalazi u najtežoj političkoj situaciji od početka agresije

Na godišnjicu osnivanja Stranke za Bosnu i Hercegovinu 13.aprila 2019.godine u Sarajevu je održana sjednica Glavnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu, na kojoj su pored članova Glavnog odbora prisustvovali i zvaničnici SBiH svih nivoa.
Prvi dio sjednice je bio svečanog karaktera, gdje se govorilo o ulozi Stranke za Bosnu i Hercegovinu od 1996.godine do danas.

Istaknuta je značajna uloga stranke u jačanju državnih institucija i donošenju krucijalnih zakona kada je u pitanju privredni razvoj, evropski put Bosne i Hercegovine i demokratizacija našeg društva.

Upućene su čestitke svim članovima SBiH i izražena opredjeljenost Glavnog odbora na daljem radu u jačanju stranke i njene uloge na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Glavni odbor SBiH je uputio braniocima Bosne i Hercegovine, kao i svim građanima čestitku povodom 15.aprila –Dana armije BiH i istakao njenu nemjerljivu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine i očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Patriote naše domovine su znale odgovoriti tokom agresije kada je bilo najteže, a i u budućnosti neće dozvoliti bilo koji vid secesije i podjele zemlje.

Pored niza zaključaka vezanih za organizaciju i rad organa SBiH na svim nivoima, Glavni odbor SBiH je donio nekoliko zaključaka koji se odnose na stanje u kojem se Bosna i Hercegovina i njeni građani nalaze:

– Nedavna doživotna presuda Radovanu Karadžiću je očekivana i jedina ispravna. Očekivali smo presudu za genocid i za šest gradova navedenih u optužnici. Sjenu na presudu baca činjenica da projekat i politika Radovana Karadžića i njegovih sljedbenika nastavlja da živi, što ima štetne posljedice za razvoj i napredak zemlje.

– Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu osuđuje i smatra neprimjerenim izjave i stavove člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegove otvorene pozive na podjelu zemlje, kao i politiku HNS-a i Dragana Čovića na insistiranju izmjene Izbornog zakona BiH i ustava na etničkim principima.

– Glavni odbor SBiH cijeni da se BiH nalazi u najtežoj političkoj situaciji od početka agresije čemu doprinosi i nedopustivo sporo formiranje vlasti na svim nivoima, što je dodatni motiv protivnicima BiH za dalje urušavanje njenih institucija.

– Glavni odbor SBiH poziva međunarodnu zajednicu u BiH i Visokog predstavnika na djelovanje u okviru svojih nadležnosti. Njihova pasivnost samo je povod rušiteljima države da nastave jer sankcija nema.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA