Vijesti
Otvorena izložba dokumentarne građe o obilježavanju djela i imena Alekse Šantića B. A. Izložbom dokumentarne građe „Šantićeve večeri poezije i Književna nagrada Aleksa Šantić“ definitivno su odagnane sve sumnje koje su se pojavile u javnosti vezane za redni brojnost dosadašnjih Večeri.

 

Naime, ova izložba autora Zlatka Serdarevića, priređena u Vladičanskom dvoru u okviru ovogodišnjih 99. Šantićevih večeri poezije, vrlo ubjedljivo govori o počecima organizovanja programa u slavu pjesnika. Autor je izložio oko 400 faksimila dokumenata, novinskih isječaka,  fotografija,  plakata, afiša, pozivnica, kataloga i ostale građe,  preko kojih pratimo kontinuitet programa započetih 1920. godine, kada je u nizu gradova obiljažavana 50-godišnjica rođenja Alekse Šantića. Već naredne 1921. godine i u Zagrebu se organizuje sličan program istom povodom tako da se preko izloženih dokumenata vidi da su se čak i za vrijeme Drugog svjetskog rata, u Beogradu 1944. godine, priredile Večeri Šantiću u počast.

 

  O izložbi je govorio mostarski paroh Radivoje Krulj, predsjednik SPKD Prosvjeta GO Mostar koji je kazao da ova postvka definitivno razuvjerava sve one koji su sumnjali u tako dugu tradiciju Šantićevih večeri poezije.

 

-Zlatko Serdarević je čovjek koji me prosto oduševljava svojom predanošću da prikuplja i sabire građu koja je od izuzetnog značaja za nas, za naš grad. Upravo zahvaljujući njemu imamo crno na bijelo dokumentovano da su ove godine 99. Šantićeve večeri poezije. Pred nama je večeras na 22 panoa 387 pažljivo odabranih dokumenata, novinskih članaka, afiša, plakata, fotografija i druge građe, od preko tisuću i više koje posjeduje ovaj kulturni pregalac kome skidam kapu do poda. Od tog 3.01.1920. godine i Šantićeve večeri priređene u Oficirskom domu na Mejdanu u Mostaru, što se vidi na prvom panelu, u kontinuitetu iz godine u godinu, i osim Šantićevog Mostara imamo večeri njemu u čast u mnogim gradovima regiona, akcentirao je Radivoje Krulj.

 

Izložbu je otvorio mr.sc. Danilo Marić, veoma plodan književnik koji je bio čest gost na Šantićevim večerima poezije prije i poslije posljednje ratne kataklizme.

 

-Održane su mnoge manifestacije o pjesniku Šantiću, održane su u vrijeme desetak društvenih sistema i gotovo svaki put pravljen je vještački miks Šantića i zatečenog sistema. Vrijednost ove Serdarevićeve izložbe, između ostalog je i u činjenici, što je njegov izbor oko Šantića bio isključivo jedan – predstavljanje sadržaja posvećenih Aleksi Šantiću za vrijeme njegovog života i nakon smrti, bez obzira na bilo koji društveni sistem i naziv manifestacije. Ova izložba sa istraženom, sakupljenom  i prezentiranom građom predstavlja svojevrstan kaledioskop svih kulturnih događaja vezanih za ime Alekse Šantića, a koji su održavani u periodu 99 godina, od 1920. godine do danas. Sa iskustvom čestog učesnika u Šantićevim večerima poezije mogu da kažem da je, u okviru manifestaciaj Šantiću u čast doprinos Serdarevića vrijedan svake pažnje, a ova izložba je vrh te piramide, apostrofirao je mr.sc. Marić Danilo.

 

Ovogodišnja manifestacija, u organizaciji SPKD Prosvejta GO Mostar i SPKUD Gusle, odvija se u znaku dva jubileja 150-godišnjice rođenja Alekse Šantića i 50-godišnjice ustanovljenja Književne nagrade Aleksa Šantić. Autor je kazao da je ovom izložbom želio ne samo  da argumnetuje mnogo dužu tradiciju obilježavanja lika i djela Šantića, nego je u isto vrijeme ona nastala kao dug prema pjesniku s obzirom da je učinio ogroman napor za razvoj multietničkog života svih građana Mostara.

 

 -Ova vizuelizirana, istina još uvijek nepotpuna studija, o fluktuaciji, mjestu, obimu i vrsti sadržaja kulturnih programa, priređivanih u počast našem bardu Aleksi Šantiću, nastala višedecenijskim sakupljanjem i obradom pisane građe, referirajući se isključivo na dokumente, na najuvjerljiviji način potvrđuje mnogo dužu tradiciju nego što je to do sada bilo uvriježeno navoditi.Na prvom panelu nalazi se faksimil teksta iz Kalendara Prosvejete za 1920. godinu u kome se govori o obilježavanju pedesete godišnjice rođenja Alekse Šantića na inicijativu istoimenog društva. Tu stoji da se godišnjica obilježava u nizu mjesta i da je najveća održana u Mostaru 3.januara 1920. godine od kada počinje kontinuitet proslava. Ova izložba, pored ostalog,  pokazuje da, bez obzira na sve do sada izdate knjige o Šantićevom liku i djelu, on još uvijek nije u potpunosti istražen. isto tako može se zaključiti da su svi društveni sistemi, neki sa više razumijevanja a neki mnogo manje,  poklanjali pažnju ovom pjesniku i gospodinu u privatnom životu, istakao je autor Serdarević.

 

Poseban panel posvečen je svim dosadašnjim laureatima Književne nagrade Aleksa šantić. Grafički dizajn panela potpisuje Goran Sudar. Predviđeno je da postavka bude predstavljena u Trebinju, Nevesinju, Gacku, Sarajevu, Banjaluci, Beogradu i drugim gradovima. Organizatori planiraju izdati knjigu čiju osnovu će činiti ova postavka.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.