Vijesti
Otvoreno pismo Azre Zornić: "Samo potpuna implementacija presude Zornić otvara put za bolju i prosperitetniju budućnost BiH!" 'Pozivam sve građane, sve patriote, sve strane diplomate koji su iskreni prijatelji Bosne i Hercegovine da ne nasjedaju na zamku koju nam OHR-USA-RH pripremaju navodnim provođenjem presuda tzv. grupacije Sejdić-Finci", navodi Zornić.
#

Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu uputila je otvoreno pismo medijima, koje prenosimo u cijelosti: 

"Šmit se javno hvali susretom sa hrvatskim ministrom vanjskih poslova Grlićem Radmanom te ističe kako zaključci sa sastanka iskazuju da je Hrvatska jedan od najvažnijih partnera BiH kada je u pitanju:

1) prevazilaženje prošlosti,

2) ostvarenje pomirenja i

3) kretanje ka prosperitetnoj budućnosti u Evropskoj uniji. Ovi susreti sa stranim diplomatama predstavljaju čin otvorene političke agresije na suverenitet BiH. Zaključci koje Šmit prezentuje javnosti kao uspjeh pregovora sa ministrom vanjskih poslova susjedne države se mogu objasniti samo na sljedeći način:


1) Prevazilaženje prošlosti
Riječi francuskog sudije Antoanettija iz 2013. godine, napisane na 2.629 stranica, u šest svezaka nabrajaju hrvatske logore smrti: Heliodrom, Dretelj, Gabela, Vojno, Logor u Ljuduškom I još 50ak drugih kao I stravične pokolje Bosanaca u Ahmićima i Stupnom dolu. Presudom za udruženi zločinački poduhvat osuđeno je samo 8 zločinaca: Gojko Šušak, Janko Bobetko, Jadranko Prlić, Mate Boban, Slobodan Praljak, Bruno Stojić, Milivoj Petković i Berislav Pušić i to na ukupno 111 godina zatvora.

Ove zločinačke namjere o aneksiji dijelova BiH datiraju još od sporazuma Cvetković-Maček, preko sporazuma iz Karađorđeva Tuđman-Milošević do današnjih dana i Otvorenog Balkana. Kreatori današnjih podjela BiH su, pored
Hrvatske i Srbije, OHR i USA preko svojih trećerazrednih diplomata Escobara i Cholleta.

 

2) Ostvarenje pomirenja
Uz svesrdnu pomoć Šmita, Republika Hrvatska je u izbornoj noći, samo 2 sata nakon zatvaranja birališta,
 izmijenila Ustav FBiH i Izborni zakon u korist samo jedne pollitičke partije, HDZ-a. Tim činom je osigurala trajno učešće UZP-ovaca u vlasti države Bosne i Hercegovine da bi nakon 6 mjeseci suspendirala taj isti zakon na jedan dan i tako omogućila formiranje Vlade FBiH i to nije bilo dovoljno već je njihova ministrica, izvjesna Sanja Vlaisavljević tražila rehabilitaciju naprijed navedenih ratnih zločinaca, UZP- ovaca. Pa ni to nije bilo dovoljno već, danas, nakon 20 godina, hrvatske vlasti žele u Bosni i Hercegovini u kojoj su počinile najstravičnije zločine, nad pokopanim kostima Bosanaca i Hercegovaca na Heliodromu izgraditi spomenik ustašama i zločincima UZP-a koji su i osnovali taj logor smrti. Nazire li se toj mržnji prema Bosancima i Hercegovcima kraj. Da li je to put ka pomirenju?


3) Kretanje ka prosperitetnoj budućnosti u Evropskoj uniji
Prosperitetna budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji zavisi od ispunjavanja 14 ključnih prioriteta među koje spada i implementacija svih 5 presuda Evropskog suda za ljudska prava. Najveći kočničar napretka BiH prema EU je HDZBiH i Republika Hrvatska. Naime, zločinačka namjera ove etnonacionalističke grupacije se ogleda u pokušaju da provedu tzv. Sejdić-Finci grupaciju predmeta u koju ne spada presuda Zornić. Sejdić-Finci i Šlaku presude se odnose na prava nacionalnih manjina, a presude Pilav i Pudarić na etnička prava. Implementacijom svake od ovih presuda se ne ugrožava položaj „konstitutivnih i legitimnih“ jer oni nesmetano nastavljaju da dominiraju političkom scenom u BiH.

Međutim, presuda Zornić striktno implicira uvođenje građanskog ustava prema kojem nema „konstitutivnih niti legitimnih“ jer smo svi mi građani Bosne i Hercegovine i Evrope i kao takvi imamo apsolutno identična prava u svim sferama društvenog života, bez obzira na vjersku, etničku, partijsku ili bilo koju drugu pripadnost.


Zato pozivam sve građane, sve patriote, sve strane diplomate koji su iskreni prijatelji Bosne i Hercegovine da ne nasjedaju na zamku koju nam OHR-USA-RH pripremaju navodnim provođenjem presuda tzv. grupacije Sejdić-Finci.


Samo potpuna implementacija presude Zornić otvara put za bolju i prosperitetniju budućnost jedine nam domovine, Bosne i Hercegovine", ističe Zornić. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.