Vijesti
Ovo je ponuda "Srebrene maline" o nabavci 100 respiratora i originalni ugovor sa Solakom? Među dokumentima je ponuda "Srebrene maline", ali i originalni ugovor između ove firme i FUCZ o nabavci spornih respiratora
#

I dok Tužilaštvo BiH saslušava svjedoke kako bi se sklopio mozaik afere "Respiratori", "Dnevni avaz" ekskluzivno objavljuje dokumentaciju o poslovnoj saradnji kompanije "Srebrena malina" i Federalne uprave civilne zaštite, na čelu s Fahrudinom Solakom.

Originalni ugovor
Riječ je o originalnoj dokumentaciji koja je u posjedu Tužilaštva BiH, a izuzeli su je pripadnici SIPA-e proteklih nekoliko dana. Među dokumentima je ponuda "Srebrene maline", ali i originalni ugovor između ove firme i FUCZ o nabavci spornih respiratora.

 

Avaz / 

Iako se danima špekuliralo o ponudi "Srebrene maline" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića za kupovinu 100 respiratora, saznajemo i ekskluzivno objavljujemo ovu ponudu u vrijednosti od 9.000.000 KM i, s PDV-om, u iznosu od 1.530.000 KM, što je u konačnici 10,5 miliona KM. 

Ponuda od 2. aprila
Ova ponuda, koja do sada nije objavljivana, stigla je na adresu Vlade Federacije BiH, a zatim FUCZ, ali prije same odluke da se krene s nabavkom. Indikativno je i da je ponuda "Srebrena maline" stigla 2. aprila, a već dan kasnije napravljen je ugovor između ove firme i Federalne uprave civilne zaštite o kupovini 100 respiratora iz Kine.
 
 
Avaz / 
 
Radi se o originalnom ugovoru koji je oduzet tokom pretresa ove firme u Vogošći i u ugovoru se navode aparati koji su i uvezeni u BiH (ACM812A). Raniji ugovor, objavljen u pojedinim medijima, SIPA je našla u jednoj banci, ali se radi o dokumentu koji nije validan i koji je krivotvoren.

Avaz / 
 
Tačnije, radi se istom broju protokola, ali drugom nazivu. No, osim toga, objavljujemo i dvije odluke koje je donio Solak, a tiču se izuzeća od primjene Zakona o javnim nabavkama, kako bi se ovaj posao obavio.

Ali, tu je uočena određena nepravilnost. U prvoj odluci, tačnije prijedlogu za izuzeće, Solak sam sebi šalje ovaj prijedlog na odlučivanje, što je vidljivo iz dokumentacije.

 
Avaz / 

Samo nekoliko sati kasnije, istoga dana, 3. aprila, donosi se odluka koja stupa na snagu, a potpisuje je Solak. Prema proceduri, Solaku je prijedlog trebala poslati komisija, iako se radi o izuzeću, a ne da sam sebi šalje prijedlog, a zatim ga isti dan potpisuje. Tužilaštvu nije jasno kako je Solak isplatio sav novac, iako svi respiratori nisu ni stigli. 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.