7 C
Sarajevo
23.04.2024

Putin na godišnjoj konferenciji za medije odbacio rusku ulogu u trovanju Navaljnog

Putin je rekao, da su navodi da je FSB stajao iza avgustovskog trovanja Navaljnog u sibirskom gradu Tomsku, za koje je više inostranih laboratorija identifikovalo toksin kao nervni agens sovjetske ere, ruske proizvodnje poznat kao Novichok, “djelo određenih medija”.

“U zapadnim medijima uvijek je bilo takvih senzacionalističkih priča o Rusiji”, rekao je on na godišnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je kako to “nije iznenađujuće”, prije nego što je, bez dokaza, tvrdio da je ruski lider opozicije radio za američke obavještajne službe.

- OGLAS -

“Specijalne službe sigurno bi ga trebale pratiti”, rekao je rusko predsjednik i dodao da to “ne znači da ga treba otrovati. Kome je potreban? Da su htjeli, završili bi posao”, kazao je on.

Odgovarajući na novinarska pitanja on je kazao da se Rusija, kao i druge zemlje, suočavala s problemima u 2020. godini koji su povezani sa pandemijom korona virusa, ali da se ta zemlja s pandemijom nosila bolje od većine.

Rusija, sa oko 145 miliona stanovnika, ima četvrti najveći broj potvrđenih slučajeva korona virusa na svijetu i deseti najveći broj smrtnih slučajeva od COVID-19.

Na godišnjoj konferenciji za novinare Putin je prognozirao da će ruski BDP pasti 3,6 posto u 2020. godini, što je, kako je rekao, niže od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU).

Rekao je i da je finansijski sistem zemlje “stabilan”, a lični dohodak bi trebao porasti za 1,5 posto do kraja godine, iako, kako je naveo Rusi to možda neće osjetiti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA