15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Marš mira i javni skup 11. jula u Beču, spomen na žrtve

 

 Kako najavljuje organizator, marš će početi na Trgu ljudskih prava, a završiti na Trgu heroja, gdje će biti održan javni skup.

Za taj skup planirana su obraćanja i video-poruke zvaničnika iz Austrije, ambasadora Bosne i Hercegovine u Austriji Kemala Kozarića te bivšeg visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Wolfganga Petritscha.

Predsjednik Saveza ‘Consilium Bosniacum’ Damir Saračević naglašava da se tim skupom ‘želi sačuvati spomen na žrtve i sjećanje na najgori masakr u Evropi, nakon Drugog svjetskog rata’.

- OGLAS -

– Na taj način zajednički radimo za mir u svijetu, za pravdu i opće dobro. Mir može nastupiti samo tamo gdje postoji pravda – kaže Saračević.

Kako podsjeća ‘Consilium Bosniacum’, Evropski parlament usvojio je 15. januara 2009. Rezoluciju o Srebrenici, kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

– U julu 1995. godine ubijeno je više od 8.370 Bošnjaka – uglavnom muškaraca i dječaka dobi od 12 do 77 godina. Genocid se proširivao na mnoštvo mjesta zločina u okolini Srebrenice. Počinioci su u masovne grobnice zakopali hiljade tijela. Višestruka prekopavanja u narednim sedmicama su trebala prekriti zločin – navodi se.

Savez bh. udruženja u Austriji ‘Consilium Bosniacum’ osnovan je 30. marta 2019. godine sa sjedištem u Beču. Osnivači Saveza su 21 bh. udruženje u Austriji. Zamišljen je kao platforma za dijalog i umrežavanje, koja bi poticala i obnavljanja historijske veze i prijateljstvo između Austrije i Bosne i Hercegovine i njenih naroda te ujedno pozitivno utjecala na društvene procese u užem i širem smislu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA