Vijesti
Palmer: Ako se ne može postići dogovor za domove naroda, treba se fokusirat na Predsjedništvo BiH Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona Matthew Palmer rekao je danas u Zagrebu da se Sjedinjene Američke Države i dalje zalažu za brisanje etničkog predznaka članova Predsjedništva BiH.
#

Palmer inzistira da BiH mora promjeniti Izborni zakon kako bi provela presudu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP), odnosno napredovala na europskom putu.

"To je komplikovano, ali moguće je ostvariti održivi izborni model koji je u skladu i s presudom ESLJP-a i s mantrom o jednoj državi, dva entiteta, tri konstitutivna naroda plus ostali. To ostaje nepromijenjeno", rekao je Palmer.

Dodao je da se treba provesti ono što je moguće u ovom trenutku.

"U izbornoj reformi moramo identificirati ono što je ostvarivo i fokusirati se na to. Mislim da se mogu riješiti oba problema. Ali ako se to pokaže teško, ja sam za to da prioritet bude izborni model za tri člana predsjedništva", rekao je Palmer.

Istakao je da će SAD "jako gurati taj plan", ali da se neće služiti politikom 'mrkve i batine', prenosi Klix.

"Nisu potrebne prijetnje SAD-a i EU-a, jer je već previše loših ishoda ako se podjele prodube i BiH ne bude napredovala na europskome putu", upozorio je.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.