13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

Pojačati mjere bezbjednosti u Starom Gradu

Sastanak je organiziran nakon što su zanatlije, ugostitelji, vlasnici dućana i zakupci poslovnih prostora na Baščaršiji uputili zahtjev u kojem traže da se poboljša sigurnost na Baščaršiji jer se susreću sa problemima zbog situacije sa migrantima, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Uime Prve PU sastanku su prisustvovali načelnik Safet Šabović, komandir Bensar Efendić i načelnik Krim odjeljenja Prve PU Mirsad Hodžić.

Iako su učesnici sastanka saglasni da se stanje mora promijeniti, istovremeno slažu se i da je ovo problem koji ne može riješiti samo policija ili lokalna zajednica i da je ključ rješenja na višim nivoima vlasti i državnim organima. Ipak, dogovoreni su konkretni koraci koji će biti poduzeti kako bi se povećala bezbjedonosna situacija.

- OGLAS -

Domaćin sastanka općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić je istakao kako je ovo prvi put da na ovakav način sarađuju građani, policija i lokalna zajednica, te zajedno rade na iznalaženju rješenja.

– Inicirali smo ovaj sastanak kako bismo razmotrili stanje, saslušali građane i pokušali ponuditi rješenje koje je u okviru naših mogućnosti. Razgovarali smo o bezbjedonosnoj situaciji na području Starog Grada, sa posebnim akcentom na uže jezgro, problem migranata i prosjačenja. Komunikacija policije i građana će ubuduće biti brža i efikasnija i odvijat će se putem posebnog broja koji ćemo nastojati što prije da pokrenemo. Od građana očekujemo da policiji šalju sve informacije ili fotografije kako bi oni odmah reagovali  – kazao je Hadžibajrić.

Na sastanku je dogovoreno da Prva PU ubuduće, pored dežurnog broja 122, informacije, prijave i fotografije građana prima i putem vibera i broja mobitela, a Općina će osigurati potrebno za realizaciju ove ideje. Policija će po hitnom postupku vršiti procjenu i razmatranje pristiglih prijava, te djelovati. Broj na koji će se građani moći javljati policiji bit će objavljen na općinskoj web i FB stranici i ostalim sredstvima informisanja.

Razgovarano je i o izdavanju privatnih kuća i stanova u najam migrantima, što je također prisutno na području Starog Grada, ali i drugih općina. Policija provjerava svaku prijavu, ali potreban je i veći angažman građana.

Prijave građani mogu uputiti i anonimno.

– Policija će djelovati i po ovakvim prijavama, ali potrebno je da svi koji primijete da su izdate sobe ili stanovi u privatnim objektima migrantima, odmah izvrše prijavu kako bi se izvršila provjera. Želim naglasiti da je cilj našeg djelovanja povećanje bezbjednosne situacije i sigurnosti građana, ali i velikog broja turista u našoj općini – kazao je Hadžibajrić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA