20 C
Sarajevo
29.03.2024

SDP i Naša stranka o odluci DF-a: Mi nećemo biti pijuni nacionalnim strankama

Socijaldemokratska partija (SDP) i Naša stranka reagirale su na odluku Predsjedništva Demokratske fronte o početku pregovora sa strankama na vlasti na federalnom i državnom nivou. Tretiraju to kao odluku samostalne političke organizacije, koja je slobodna da donosi odluke za koje smatra da su za njih najbolje.

– Današnji usvojeni zaključci na sjednici Predsjedništva DF-a nisu u skladu s ranijim zaključkom tri stranke da kao Bh. blok nećemo ići u vlast s etnonacionalnim strankama. Također, ne možemo se oteti dojmu kako su usvojeni zaključci neprovedivi, jer su oni u suprotnosti s principima za formiranje vlasti koje zagovaraju SNSD, HDZ BiH i SDA – piše u zajedničkom saopćenju SDP-a i Naše stranke.

Kako je istaknuto, SDP i Naša stranka nisu dobili povjerenje birača kako bi vlast formirali s nacionalističkim strankama i bili pijuni u rasporedu vlasti gdje domove naroda već kontroliraju SNSD i HDZ.

- OGLAS -

– Nismo spremni da se svrstamo u bilo koji nacionalni blok. Mi ćemo i dalje dosljedno i konstruktivno djelovati kao opozicija takvoj vlasti, u interesu svih građana BiH, te sa svojim političkim kapacitetima u svim parlamentima, biti podrška realizaciji svih projekata u interesu Bosne i Hercegovine – piše u zajedničkom saopćenju.

Dodaju da Bh. blok nije prosti zbir stranaka, nego politički izraz ideje velikog broja građana koji je daleko veći od broja glasača partija koje su ga do sada činile.

– Mi od te ideje ne odustajemo i oko nje ćemo okupiti sve progresivne snage koje vjeruju da ova zemlja može bolje – piše u saopćenju SDP-a i Naša stranka, prenosi avaz.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA