21.6 C
Sarajevo
08.05.2024

Đukanović: Ne treba nam širenje panike zbog korona virusa

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da postoji realna mogućnost da se slučajevi korona virusa registruju u Crnoj Gori, ali da se ne smije stvarati panika, javlja AA.

On je istakao da se zdravstveni sistem u Crnoj Gori priprema u granicama kapaciteta kao i da država radi sve što je u njenoj moći da obezbijedi maksimalnu zaštitu.

“Panika nema mnogo veze sa zdravstvenim sistemom. To ima više veze sa atmosferom koja je kreirana od pojedinih subjekata koji utiču na atmosferu u svakom društvu i to je nešto o čemu bismo svi zajedno morali povesti računa”, kazao je Đukanović novinarima nakon svečane akademije organizovane povodom Dana reprezentacije.

Crnogorski predsjednik je upozorio da je velika opasnost od korona virusa, podsjećajući da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju.

- OGLAS -

Đukanović je istakao i da ima puno oboljelih i u okruženju Crne Gore.

“U uslovima slobodnog kretanja ljudi možemo pretpostaviti da je realna mogućnost da se takvi slučajevi pojave i kod nas. Na sreću do danas nisu, tako da vjerujemo da još imamo šanse da u sezoni koja slijedi vidimo opadajuću tendenciju opasnosti od korona virusa, da prođemo sa što manje posljedica”, smatra Đukanović.

- Advertisement -

Upitan da li će nadležne institucije donijeti odluku o zatvaranju škola i vrtića u slučaju pojave korona virusa u Crnoj Gori, Đukanović je rekao da će sve odluke donositi u skladu sa situacijom i procjenom opasnosti.

“Za sada ne mislimo da je potrebno preduzimati takvu mjeru. Ukoliko nam se učini da se opasnost pojačava, to su mjere koje možemo preduzeti u toku jednog dana”, rekao je Đukanović.

Na pitanje da li je stavljen pod nadzor nakon što se vratio iz posjete Baltičkim zemljama, Đukanović je kazao da nije ali da je spreman da bude stavljen pod nadzor zdravstvenih organa ukoliko bude potrebe. On je istakao da u Baltičkim zemljama, kako je rekao, nema panike koju vidimo u našem neposrednom okruženju.

“Moram da priznam da nisam siguran da je u svakoj od država zabilježen slučaj, ali sam spreman kao primjer da se podvrgnem svim onim pravilima koje nalaže prevencija unutar našeg zdravstvenog sistema”, kazao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik je kazao i da je dobro što je obnovljen dijalog Vlade sa Srpskom pravoslavnom crkvom obnovljen. On je podsjetio da je i sam predlagao razgovore Vlade i SPC.

“U izjavama jedne i druge strane sam razumio da je uspostavljen dijalog u kojem se slušaju argumenti i očekujem da će se u nastavku doći do rješenja koja će biti na zadovoljstvo obje strane i koja će biti na zadovoljstvo Crne Gore”, rekao je Đukanović.

Đukanović je pojasnio da pristajanje na nastavak dijaloga znači da se čuju argumenti druge strane. On je podsjetio da je proces kreiranja Zakona o slobodi vjeroispovjesti trajao četiri godine i da će se, u slučaju dobrih argumenata, promijeniti nešto što bi bilo bolje u interesu Crne Gore.

“Nismo neko ko misli da smo u datom trenutku sagledali sve na najbolji mogući način. Napisali smo u tom zakonu sve ono što smo najbolje u tom trenutku znali. Ako postoji neko ko može da nam kaže da postoji neko bolje rješenje, ako postoje argumenti koji osporavaju vjerodostojnost nekih ideja iz zakona naravno da ćemo to čuti i naravno da ćemo o tome razgovarati”, kazao je Đukanović.

Upitan da prokomentariše izjavu Mitropolita crnogorsko-primorskog da će životom braniti crkvenu imovinu, Đukanović je kazao da se radi o političkoj izjavi. On je kazao da mitropolit takvim izjavama pokušava da vrši pritisak na državne organe Crne Gore.

“To su bile izjave kojima je već istrajno mitropolit osporavao državni i nacionalni kulturni identitet Crne Gore, što ne bi trebalo da bude nijednom crkvenom velikodostojniku koji se opredijelio da svoju službu obavlja unutar države. Svako ima slobodu da čini sa svojim životom što god hoće, ali to nije argument zbog kojeg ćemo povlačiti zakon”, tvrdi Đukanović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA