11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Aleksandar Popov: Vučić traži alibi za priznanje Kosova

Nekoliko sati kasnije Beta je objavila ispravak prethodsno objavljene vijesti, a danas je i sam Vučić demantovao da je takvo što izgovorio.

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada i kopredsjednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov kazao je za Vijesti.ba da gdje zapravo nije ništa novo rečeno.

“On je to više puta javno ponovio i, mada ne u zadnje vrijeme, ponavlja, ne znam koliko puta, da, kada je riječ o drugom, odnosno Prištini, on je za kompromis, s tim da ne može varijanta da jedan sve dobija, a drugi sve gubi. Prema tome, ako se ide na neki dogovor, Srbija također mora imati neke ustupke od strane Prištne da bi mogla da prizna nezavisnost Kosova”, kaže Popov u razgovoru za Vijesti.ba.

- OGLAS -

On dodaje kako je Vučićev najveći problem kako objasniti sbijanskoj javnosti neke ustupke koje će morati dati.

“Najveći problem je što će Vučić u svakoj varijanti imati otpor u najvećem dijelu javnosti, naravno ne u onom manjem dijelu građanski orijentisane javnosti, nego kod nacionalističkog dijela i desno orijanetisanih građana. Nažalost, kada je riječ o Kosovu atmosfera oko priznavanja Kosova i evropskih integracija je jako negativna, zato što preko 70 posto anketiranih građana bi odustalo od evropskih integracija ukoliko je uslov Kosovo”, smatra Popov.

Popov dodaje kako bi, ukoliko bi bezuslovno priznao Kosovo, Vučić bio doživljen kao izdajnik.

“Ako bi dobio neku vrstu ustupaka, koji bi mu dali alibi, kao naprimjer srpski narativ na Kosovu da imaju neku vrstu eksteritorijalnosti, ili da dobije neki dio sjevera Kosova, to bi mu nešto značilo. Sad je pitanje šta znači riječ razgraničenje koja je stalno u opticaju, jedno je razgraničenje u nekom “pozitivnom” smislu, a drugo da se prave neki teritorijalni ustupci da se dobije dio sjevera Kosova u zamjenu za nekim dijelovima juga Srbije koji su naseljeni Albancima”, ističe naš sagovornik.

Popov dodaje kako to stalno visi u vazduhu, međutim da niko još nije tačno objasnio šta znači riječ razgraničenje i koja bi to varijanta bila.

“S jedne strane imamo tumačenje Tačija, a s druge strane tumačenje ovih naših. To nije ništa novo, to su stare stvari, jer se pokušava pripremiti javnost da će morati da se napravi neki kompomis i naprave ustupci, ali ne na način kako to Haradinaj zamišlja “ukoliko Srbija prizna Kosovo u ovim granicama, Kosovo će priznati Srbiju”. U toj varijanti sigurno da ne može, jer bi onda Vučić mogao da ode s vlasti, a da ne znamo šta bi se dalje dešavalo. Dakle, on mora imati neki alibi s kojim bi izašao pred javnost, tako da će neminovno biti da se prizna Kosovo, samo je pitanje pod kojim uslovima”, zaključio je Aleksandar Popov.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA