8.8 C
Sarajevo
18.04.2024

Čengić: Zakon za spas i razvoj sportskih klubova u FBiH

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić predstavio je danas prijedlog zakona o sportskim klubovima u FBiH, čijom bi se implementacijom riješili brojni problemi s kojima se danas suočavaju sportski kolektivi.

Kako je kazao Čengić, cilj zakona je spašavanje i prilika za razvoj sportskih klubova u FBiH.

– Ovaj zakon je obaveza FBiH stara 11 godina koja je propisana Zakonom o sportu BiH. Važno je naglasiti da ovo nije Zakon o sportu, već zakon o sportskim klubovima koji je samo jedan segment brige o sportu. Bosna i Hercegovina ima zakon na državnom nivou, ali zbog komplikovane ustavne strukture i nadležnosti za sport potrebno je da entiteti i drugi nivoi vlasti donesu svoje propise – kazao je Čengić. 

- OGLAS -

Naglašava da će SDPBiH predlagati i druge zakone koji se tiču finansiranje vrhunskog sporta, zaslužnih sportista, poreskih olakšica za privrednike koji ulažu u sport.

– Zakonom se definiše da sportski klubovi mogu biti udruženja i dionička društva, postupak kojim klubovi-udruženja mogu postati klubovi-dionička društva. Također se jasno definiše da svi nivoi vlasti mogu finansirati sportske klubove bez obzira na oblik organizovanja sportskog kluba – objašnjava Čengić.

Inicijativa SDP-a ima za cilj da pomogne posrnulim sportskim velikanima poput KK Bosna, ali i klubovima koji dobro funkcionišu a svoj rad žele da podignu na još veći profesionalni nivo, kao što je slučaj s nekim klubovima u regionu.

Zastupnik u Skupštini KS Igor Stojanović smatra da je ovo samo početak niza zakonskih rješenja i aktivnosti kojima SDP nastoji pomoći sportu u Bosni i Hercegovini.

– Od Skupštine KS ću zahtijevati da razmotrimo stanje vrhunskog sporta i na koje načine  možemo pomoći klubovima poput Bosne. Moramo se ugledati na države u regionu kada je u pitanju izdvajanje za sport – ističe Stojanović.

Proslavljeni bh. rukometaš Enid Tahirović naglašava da ovaj zakon treba da bude spas klupskog sporta u Federaciji Bosne i Hercegovine, te da će BiH ostati na dnu klupskog sporta ako se nastavi dosadašnja praksa rada sportskih klubova.

Predstavnici SDP-a će u narednim danima obaviti konsultacije sa sportskim savezima i sportskim klubovima, a vjeruju da će imati podršku i ostalih stranaka koje podržavaju sport.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA