11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Vlada RS: Besplatna stručna pravna pomoć izbjeglicama iz Federacije BiH

Na sjednici u Banjoj Luci entitetska vlada je dala saglasnost za zaključivanje ovogodišnjeg protokola o saradnji između Sekretarijata za raseljena lica i migracije i Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a, kojim će biti regulisano pružanje stručne pomoći izbjeglim i raseljenim osobama u postupku uspostave ili zamjene zemljišne knjige na teritoriji Federacije BiH.
 
-Vlada RS-a, putem Sekretarijata za raseljena lica i migracije i Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, nastavlja sa pružanjem besplatne stručne pravne pomoći u kancelarijama područnih jedinica Geodetskih uprava – dodaje se u saopćenju entitetske vlade.
 
Zadužila je tu upravu da obezbijedi urede u okviru područnih jedinica Banja Luka, Bijeljina, Zvornik, Istočno Novo Sarajevo, Mrkonjić-Grad i Nevesinje i obezbijedi stručnu pomoć osobama pravne struke koje angažuje Sekretarijat za raseljena lica i migracije RS-a.
 
-Zbog velikog broja osoba koja žive na prostoru Pokrajinske vlade Vojvodine u Novom Sadu, a imaju imovinu na teritoriji FBiH, uspješno je dogovoren i realizovan prijedlog da se otvori kancelarija u Novom Sadu za ove potrebe – navodi se u saopćenju iz Vlade RS-a.
 
Kako se dodaje, prihvaćena je i informacija o saradnji RS-a i Srbije na izgradnji Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina, a aktivnosti na gradnji pratit će i koordinirati zajednički tim.
 
U toku su aktivnosti na pripremi tenderske dokumentacije za izradu Glavnog projekta Memorijalnog centra, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.
 
Entitetska vlada je prihvatila je informaciju o potpisivanju, kako se ističe, Povelje o srpskom kulturnom prostoru između Ministarstva prosvjete i kulture RS-a i Ministarstva kulture i informisanja RS.
 
Povelja definira politiku zajedničkog djelovanja u oblasti kulture.
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA