12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Promjene koje su nove terapijske opcije donijele u liječenju pacijentica sa karcinomom dojke u BiH

Rana dijagnostika karcinoma dojke u BiH

Karcinom dojke je jedna od bolesti koju je neophodno dijagnosticirati što ranije, jer je prognoza znatno bolja, a i troškovi liječenja su znatno niži što je značajno u zemljama sa ograničenim resursima kao što je naša. Skrining ili probir karcinoma dojke je jedna od civilizacijskih tekovina i svaka žena izmedju 50 i 70 godina treba uraditi skrining mamografiju svake dvije godine čime se mogućnost pojave bolesti u kasnijem stadiju znatno smanjuje. Sve zemlje EU i SAD provede skrining karcinoma dojke na svojoj populaciji, jer spašava živote i štedi sredstva. Nažalost, kod nas u BIH to nije slučaj. Mi nemamo preventivnih programa karcinoma dojke, kao što je skrining, što ima direktan uticaj na povećanu smrtnost od karcinoma dojke, te troškove liječenja što ograničava mogućnosti liječenja većeg broja pacijentica. Nadamo se da će se to u budućnosti promijeniti.

Vrste karcinoma dojke se djele prema patohistološkom nalazu na određene tipove (dva najčešća lobularni i duktalni), prema hormonalnoj pozitivnosti na hormonalno pozitivne i negativne i prema HER 2 nalazu na pozitivne i negativne. Također, postoji podjela prema molekularnom profilu karcinoma na potpuno odvojene tipove koji se različito ponašaju u smislu kliničke slike i liječanja. Danas je neophodno imati i jedan i drugi tip nalaza da bismo mogli pristupiti liječenju na optimalan način.

- OGLAS -

Dostupnost liječenja za pojedine tipove karcinoma dojke?

Dostupnost lijekova za karcinom dojke u odnosu na druge onkološke bolesti je dobra. Naravno da možemo i bolje, ali većina glavnih lijekova je dostupna. Najbolje pokriven je HER 2 pozitivni karcinom dojke, a sada uz nove lijekove za HR+ HER 2 negativni karcinom dojke pratimo svjetska dešavanja u karcinomu dojke u velikoj mjeri.

Koje su promjene u liječenju pacijentica sa HR+/HER2- karcinomom dojke u BiH?

Osnovna promjena je u novim lijekovima kod pacijentica sa hormonalno ovisnim karcinomom dojke. To su CDK 4/6 inhibitori koji su donijeli revoluciju u polju gdje nije bilo nikakvih iskoraka više od 15 godina. Upotreba CDK 4/6 inhibitora popravlja kvalitet života ovih pacijentica i što je najvažnije može da značajno produži život, što jeste i osnovni cilj liječenja.

Da li idemo u korak sa svjetskim trendovima u liječenju karcinoma dojke?

Mislim da u velikoj mjeri idemo u korak sa trendovima u liječenju karcinoma dojke zahvaljujući predanom radu naših onkologa i njihovoj kontinuiranoj edukciji, kao i prepoznavanju potrebe za tretmanom ove grupe onkoloških pacijentica od strane FZZO koji je nadležan za ove lijekove u FBiH. U zadnje vrijeme menadžment FZZO je učinio značajne iskorake s uvođenjem novih lijekova kod HR+ HER 2 negativnog karcinoma dojke što predstavlja veliki iskorak kako za pacijentice i njihove porodice tako i za ljekare koji mogu efikasnije tretirati ove pacijentice.

Karcinom dojke je izlječiv?

Karcinom dojke jeste izlječiva bolest, u svjetskim okvirima čak oko 90 do 92 %. U našim uslovima to je nešto niže zbog nedostatka skrininga karcinoma dojke. Mi u KCUS smo na stopi od oko 75 do 82% izlječenih od karcinoma dojke što je vrlo dobar rezultat imajući u vidu ograničenja s kojima se susrećemo i nedostatak svijesti žena o potrebi prevencije. Ono što predstavlja veliki napredak danas je da pacijentice s metastatskim karcinomom dojke, koje su HER 2 pozitivne i koje dobijaju odgovarajuću terapiju, u 38% slučajeva su žive nakon 8 godina što zapravo drugim riječima možemo pretpostaviti da smo te žene vjerovatno izliječili. Još je potreban period praćenja da bi to sa sigurnošću rekli. Ti se podaci čekaju za pacijentice sa HR + / HER 2 negativnim karcinomom dojke.

Sve u svemu, karcinom dojke je danas praktično jedna hronična bolest koja se može liječiti i izliječiti, a ako to nije moguće onda se s njom može živjeti vrlo dugi period, bez značajnijeg uticaja na kvalitet života, prenosi Klix.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA