11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Bivši operativac CIA-e uhapšen po potjernici Crne Gore

Bivši operativac američke Centralne obavještajne agencije Jospeh Assad uhapšen je prije tri dana u Abu Dhabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, po potjernici crnogorskih vlasti, koje ga traže zbog sumnje da je bio dio logističke mreže za pripremu napada na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016. godine, saznaje podgorički list Pobjeda iz više diplomatskih izvora.

Radio-televizija Crne Gore prenosi navode da je SAD, nakon saznanja o Assadovom hapšenju, putem sopstvenih diplomatskih veza, zatražio da se njihov državljanin pusti iz pritvora i ne izruči Crnoj Gori.

Navodi se da takvu proceduru SAD prakticira kada su američki državljani uhapšeni u inostranstvu, a ocjenjuje se da je, pošto je riječ o bivšem operativcu CIA-e, sasvim izvjesno da će se administracija u Washingtonu potruditi da ne dođe do izručenja.

- OGLAS -

Podsjeća se da je Assada crnogorsko Specijalno tužilaštvo svojevremeno predložilo za svjedoka na suđenju za pokušaj terorizma, želeći da on objasni kako ga je i zbog čega angažirao Izraelac Aron Shaviv za operaciju u Crnoj Gori oktobra 2016. godine.

Navodi se da je bivši operativac CIA-e izbjegao svjedočenje pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD-a, koji omogućava američkim državljanima da ne daju iskaz pred sudom ukoliko im to može štetiti u procesu.

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo je nakon toga donijelo naredbu za provođenje istrage protiv Assada.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA